Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Risnjak

Nacionalni park Risnjak smješten je u Gorskom kotaru, a osnovan je 1953. godine. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak, s vrhom na 1528 metara. Danas je na području parka i izvor rijeke Kupe.

Ulaz u nacionalni park (i planinarenje) je moguće iz nekoliko smjerova: od zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici (Crni Lug), od Gornjeg Jelenja preko Vilja te od Platka, a moguć je i planinski biciklizam te sportski ribolov. Park je izrazit primjer visinskog raščlanjenja dinarskoga planinskoga sustava u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Područje je podijeljeno u dvije zone: zonu stroge i zonu umjerene zaštite – u užoj zoni mnogo je prirodnih znamenitosti rijetke ljepote zbog kojih je ono i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode.

Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija zvijer koja obitava u Europi, te je Risnjak dobio ime upravo po njoj, iz jedinstvenog razloga: U Europi je teško pronaći velike neiskorištene planinske šume što Nacionalni park Risnjak i njegovu okolinu čini jednim od posljednjih utočišta velikih zvijeri Europe.

#LjetouDomovini