U londonskoj Crkvi Presvetoga Srca sv. misu za …

objavljeno u: Vijesti | 0

U londonskoj Crkvi Presvetoga Srca sv. misu za Domovinu u nedjelju 2. srpnja 2017. predslavio je fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London u zajedništvu s fra Josipom Cvitkovićem, misionarom na službi u Kustodiji Svete Zemlje u Jeruzalemu, vlč. Davidom J. Irwinom, biskupskim vikarom i koordinatorom za etničke zajednice triju londonskih biskupija i vlč. Johnom Scottom kapelanom Westminsterske katedrale.
Fra Ljubomir je u propovijedi između ostaloga rekao kako slavljenje sv. mise za Domovinu prigoda za davanje slave Bogu na daru države i molitvu kako bi prema riječima sv. Pavla provodili miran i spokojan život. Ove je godine ujedno i spomen na 25 godina međunarodnog priznanja kao i uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. U prigodnoj propovijedi fra Ljubomir je govorio o isplativosti činjenja dobra, milosti novog početka i križu kao pobjednom znaku Isusa Krista Uskrsnuloga i Jedinoga Gospodina.
Mišo Marlais, povjerenik Hrvatske katoličke misije u Londonu u ime okupljenih vjernika fra Ljubomiru je čestitao 20. obljetnicu svećeničkog služenja, od kojih je nepunih 10 godina proveo kao voditelj HKM London.
Vlč. David i vlč. John su u ime Westminsterske Nadbiskupije i Katedrale fra Ljubomiru čestitali 20 godina svećeništva zahvalivši mu na angažmanu u mjesnoj Crkvi. Fra Ljubomir im je u ime zajednice darovao knjigu Robina Harrisa o Blaženom Alojziju Stepincu.
Slavlju je nazočio i brigadir Anto Zelić, hrvatski vojni izaslanik, kao i kapetan korvete Ivo Musulin, predstavnik Hrvatske ratne mornarice u mornaričkom zapovjedništvu Nato Saveza, kao i Daniel Kington, hrvatski branitelj, glavni tajnik Udruge Međunarodnih Dragovoljaca Oružanih Snaga Republike Hrvatske, a nazočnima se poslije mise obratio hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu dr. Ivan Grdešić koji se nakon pet godina diplomatske službe sa suprugom Elenom vraća u Domovinu. Naglasivši kako iz Londona odlaze ispunjena srca obavljenim poslom, ali i svim susretima veleposlanik Grdešić je fra Ljubomiru zahvalio na uzornoj suradnji zaključivši kako će se londonske hrvatske katoličke zajednice sjećati s ljubavlju i lijepim sjećanjima.
Kao uspomenu na zajedničke londonske godine fra Ljubomir je veleposlaniku Grdešiću darovao križ Westminsterske katedrale, majke svih katoličkih Crkava u Engleskoj i Walesu zahvalivši mu na zauzimanju za hrvatsku katoličku zajednicu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Nakon sv. mise susret se nastavio gozbom zajedništva.