Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Medvednica

Park prirode Medvednica proglašen je 1981. godine. Šume Medvednice spuštaju se gotovo do samog središta Zagreba. Osim mira i zelenila, ova planina obiluje bogatim i raznolikim životinjskim svijetom, ali i posebnostima kao što su Šumska staza ‘Bliznec’ za osobe s invaliditetom, špilja Veternica, srednjovjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, 500 Horvatovih stuba i drugo.

Najviši vrh Medvednice je Sljeme, visoko 1033 m. Na njemu se nalazi radiotelevizijski toranj visok 169 m. Do 2007. godine do vrha je vodila žičara. Na Sljemenu se nalazi i skijaška staza na kojoj se održava utrka Snježna kraljica.

Najočuvanija utvrda Medvednice je Medvedgrad, sagrađen u 13. stoljeću i koji je služio za obranu Kaptola i biskupskih posjeda. Na Medvedgradu se nalazi i Oltar domovine, spomenik svim palima u Domovinskom ratu. Na kamenim kockama, posloženima u hrvatski grb, isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Oko i na spomeniku položeno je 29 staklenih plavih i bijelih “kapi”. Kameni blokovi skulpture izgrađeni su od kamena iz svih hrvatskih županija. U sredini se nalazi “vječni oganj”.

Druga utvrda je Susedgrad, također sagrađena u 13. stoljeću. Poznat je po bitki koja se dogodila podno njegovih zidina tijekom Seljačke bune. Također, pokraj Gornje Stubice postoji Dvorac Oršić koji je izgrađen 1756. godine na temeljima utvrde sagrađene u 13. stoljeću. Kasnije je dvorac preuređen i pretvoren u Muzej seljačkih buna.

#LjetouDomovini