Salzburški Hrvati zamolili predsjednicu

objavljeno u: Vijesti | 0

Salzburški Hrvati zamolili predsjednicu: Stvorite ozračje povoljno za povratnike
Autor teksta i fotografija: Snježana Herek

Župnik Špehar naglasio je kako se iseljeništvo osjeća dijelom domovine i očekuje da mu i Hrvatska pomogne na najvišoj političkoj i nacionalnoj razini

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u ponedjeljak u Salzburg. Dvodnevni boravak u Mozartovu rodnom gradu čelnica hrvatske države započela je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u prostorijama tamošnje Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca, na čijem je čelu franjevac Zlatko Špehar.

“Radost svakog Hrvata, a nas je u saveznoj pokrajini Salzburg oko 15 tisuća, velika je kada u goste dođe predsjednica države. Drago nam je da nas niste zaobišli, jer to je potvrda onoga što ste rekli u svom inauguracijskom govoru da želite biti predsjednica svih Hrvata i o svima voditi brigu”, naglasio je fra Zlatko.
Napomenuo je kako na nedjeljne svete mise u Salzburg i osam podružnica dolazi oko 1700 hrvatskih vjernika, čiji je prosjek starosti između 35 i 37 godina.
Župnik Špehar istaknuo je i borbu za uvođenje materinskog hrvatskog jezika u austrijske škole, pohvalivši posebno zalaganje veleposlanice dr. Vesne Cvjetković u rješavanju tog važnog pitanja.
Naglasio je kako se iseljeništvo osjeća dijelom domovine i očekuje da mu i Hrvatska pomogne na najvišoj političkoj i nacionalnoj razini.

“Izuzetno cijenim vaš rad kojim kroz mnoge aktivnosti pridonosite očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i jezika, kao i vaše brojne kontakte koje imate s maticom domovinom”, rekla je u svom obraćanju prisutnima predsjednica Grabar-Kitarović.
Obećala je kako će činiti sve da se nadležna hrvatska tijela više posvete povezivanju s iseljeništvom u europskim zemljama i diljem svijeta.

Uz fra Zlatka Špehara, koji je predsjednicu zamolio za stvaranje ozračja povoljnog za povratnike u kojem se na njih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neće gledati kao na strance već će se cijeniti njihov doprinos, nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog centra u Salzburgu Jure Mustač.
“Desetak udruga vodi brigu o očuvanju hrvatskog jezika, kulture, sporta i tradicije i ponosno promovira naše korijene”, zaključio je Mustač dodavši kako salzburški Hrvati svojim radom i aktivnostima izražavaju ljubav prema domovini.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg

https://m-mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/salzburg-kolinda-grabar-kitarovic-predsjednica-domovina-hrvatski-jezik-1183308