Hrvatski iseljenici su bili prvi promotori …

objavljeno u: Vijesti | 0

Hrvatski iseljenici su bili prvi promotori hrvatskog turizma

Jučer je u Zadru započela Međunarodna konferencija „Iseljenički turizam – globalna i nacionalna perspektiva” koja za cilj ima okupiti znanstvenike i turističke stručnjake iz različitih zemalja svijeta, naročito sa Mediterana, s ciljem razmjene iskustava iz njihovih zemalja, te suradnje u razvoju i pristupu iseljeničkom turizmu.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je kako su hrvatski iseljenici kontinuiranim posjećivanjem zemlje svojih predaka, bili prvi promotori hrvatskog turizma, te su itekako zaslužni za hrvatski globalni turistički uspjeh.

„Hrvatski iseljenici najbolji su poznavatelji kako hrvatskih različitosti, autentičnosti i bogatstva, tako i suvremenih svjetskih turističkih trendova. Oni su ta trajna veza između hrvatske kulture i suvremenih globalnih standarada. Njihov doprinos trajnom sadržajnom usavršavanju hrvatske turističke ponude kojom se ona nameće kao najtraženija destinacija Europe -neprocjenjiv je“ – naglasio je državni tajnik Milas i dodao kako postoje brojni primjeri dobre prakse hrvatskih iseljenika i povratnika u turizmu.

„Ta nova generacija je svjesna kako je moguće i živjeti i poslovati na više lokacija, pa čak i na različitim kontinentima, a pokazatelji njihovog doprinosa podizanju kvalitete usluga u turizmu prisutni su ne samo ovdje na obali, već i u Zagrebu. Uostalom, ako stranci prepoznaju Hrvatsku kao poželjno mjesto za život, logično je da taj trend zahvati i naše mlade iseljenike. Želja nam je da se takva suradnja nastavi, ali i proširi te smo sigurni da će upravo naši iseljenici, koje za Hrvatsku veže ne samo ljubav prema domu svojih predaka, već i poslovna mudrost u prepoznavanju prilika, biti u tome predvodnici“.

Na konferenciji će sudjelovati brojni ugledni znanstvenici i poduzetnici iz Republike Hrvatske i svijeta, a teme o kojim će razgovarati su:
Iseljenički turizam u Hrvatskoj – iskustva i perspective
Promidžba hrvatskog turizma od strane iseljenika u zemljama gdje žive
Kulturni turizam (uređenje muzeja, arhiva i drugi glazbeni, folklorni, dramski i drugi festivali i priredbe)
Sportski turizam (sportske igre, sportska rekreacija)
Umjetnost i turizam (povezivanje i mogućnosti izlaganja hrvatskih iseljeničkih umjetnika)
Ulaganje iseljenika u turizam (investicije, mogućnost kupnje nekretnina)
Iskustva iseljeničkog turizma drugih zemalja.
Prva međunarodna konferencija “Iseljenički turizam – nacionalna i globalna perspektiva” održava se od 30. lipnja do 2. srpnja 2017. u Zadru, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i Grada Zadra te uz suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, Institutom za migracije, Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar i Centrom za kulturu i informacije Maksimir.

https://fenix-magazin.de/hrvatski-iseljenici-su-bili-prvi-promotori-hrvatskog-turizma/