#CaritasZagrebačkeNadbiskupije …

objavljeno u: Vijesti | 0

#CaritasZagrebačkeNadbiskupije
Započeo projekt gradnje objekta za mlade koji moraju napustiti domove i siromašne studente

Zagreb, (IKA) – Caritas Zagrebačke nadbiskupije započeo je kampanju pod nazivom „Da život imaju” kojom prikuplja sredstva za gradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove kao i za siromašne studente. Tim povodom, uz sponzorstvo Hrvatske pošte, na adrese kućanstava na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije upućeno je 500.800 letaka s priloženim uplatnicama za dobrovoljne donacije.
Izgradnja objekta, na adresi Selska cesta 165 u Zagrebu, trebala bi biti završena u roku od osamnaest mjeseci, odnosno krajem 2018. godine. Projektom će se osigurati smještaj za trideset i jednog korisnika. Vrijednost radova rušenja stare zgrade i izgradnje novog objekta iznosi 8,7 milijuna kuna. U tijeku je postupak prikupljanja ponuda za opremanje objekta.
Za izgradnju objekta do sada je prikupljeno 3,2 milijuna kuna. Za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 5,5 milijuna kuna.
U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Svi oni nakon navršene 18. godine života, odnosno po završetku školovanja, moraju napustiti dom i započeti samostalan život. Prosječno, svake godine iz domova iziđe oko 60 mladih. Neki među njima se snađu i zaposle, ali većina je onih koji su bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život – prepušteni samima sebi. Mnogi od njih ostaju ovisni o socijalnoj skrbi te izloženi ulici i siromaštvu. Kako bi tim mladim ljudima pomogao, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je spomenutu inicijativu izgradnje objekta za njihov privremeni (dvogodišnji) smještaj kao i za smještaj siromašnih studenata koji ne ostvare pravo na studentski dom.
U priopćenju ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar ističe da se ovim projektom želi pomoći tim mladima da se, uz podršku dobrih ljudi, osamostale u trenutku napuštanja domova.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva javnost i građane da se i najmanjim darom uključe u realizaciju ovog humanog projekta i time pomognu vratiti povjerenje i život mladima koji su sami – bez obitelji, posla i bilo kakve druge podrške.
Pomoći im se može i uplatom putem interneta (www.czn.hr/donacije-online).