SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI U #HKMBeč …

objavljeno u: Vijesti | 0

SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI U #HKMBeč
… Jer anđelima svojim zapovijedi da te čuvaju na svim putima tvojim…
Drugu subotu u mjesecu svibnju obilježila je svečanost primanja Prve Svete Pričesti u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču. Sakrament euharistije je primilo 126 vjeroučenika. Djelitelj prve svete pričesti i predslavitelj svečanog misnog slavlja bio je župnik pater Josip Koren.
Pripreme za primanje sakramenta svete pričesti započele su 17. rujna 2016. i trajale su do 7. svibnja 2017. Kroz to vrijeme pripravnici za primanje sakramenta svete pričesti su sa svojim sestrama s. Fabiolom, s. Nikolinom, s. Draganom, a i s fra Željkom u filijali Rassdorf promišljali o Isusu, njegovu životu, o sakramentima i osnovnim molitvama katoličke vjere. Pripremili su se za primanje sakramenata pomirenja i prve svete pričesti, a onda je uslijedila uža priprava, odnosno trodnevnica. Kroz posljednja tri dana vjeroučenici su molili krunicu, slavili svetu misu, pjevali, a iza svete mise bi ostajali na kratkim probama. Zadnji dan trodnevne priprave imali smo i prvu svetu ispovijed, a ispovijed za roditelje bila je osim toga dana i kroz druge dane trodnevnice. U slavlje je bila uključena i cijela misijska zajednica, svi svećenici, sestre i đakon. Tako su u trodnevnici svete mise s prigodnim propovijedima s nama slavili prvu večer pater Željko, drugu večer pater Daroslav i treću večer pater Bernardin. Sestra Nikolina je prekrasno uredila oltar i crkvu, sestra Fabiola se pobrinula da pjevanje bude lijepo i skladno, sestra Lucija nas je lijepo hranila, đakon Josip i ja smo napravili pano i riješili administrativne poslove. Naš župnik nas je podsjećao što sve trebamo napraviti, pomagao nam i u najsitnijim dijelovima ovoga za nas i za djecu važnog događaja.
Uslijedilo je slavlje prve svete pričesti, okupljanje je počelo u 15:00 sati u našoj misijskoj crkvi Devet korova anđeoskih na Am Hofu. Djeca su iz minute u minutu pristizala zajedno sa svojim roditeljima, krsnim kumovima, djedovima, bakama i drugom rodbinom. U 16:00 sati je započelo svečano misno slavlje, tijekom kojega su prvopričesnici radosno i ushićeno sudjelovali kroz molitvu, prigodne recitacije i pjesme te tako uzveličali ovo za njih nezaboravno i posebno slavlje. Predslavitelj misnog slavlja p. Josip se u propovijedi približio djeci i uz razgovor s njima dotaknuo ne samo srca djece, nego i nas odraslih. Najprije se spustio među djecu pitajući koje životinje vide u crkvi, kada smo došli do odgovora orao, onda je župnik govorio kako se orao hrani i kako uči letjeti. Naime, majka orlica izbaci malog ptića iz gnijezd i tako se orlić okreće u zraku jer još ne zna letjeti, a onda njegov otac odleti ispod njega i uzme ga na svoja krila, a onda skupa uzlete u gnijezdo. Pater je napravio usporedbu između nas i orlića kazavši kako je orao dobar prema svojim orlićima tako je Bog dobar prema nama. U knjizi Izlaska pisac je napisao govor Boga koji kaže svome izraelskom narodu, a i nama danas to govori: „…Vi ste vidjeli kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo.“ Pater je zatim pokazao na panou anđele koji na sebi imaju fotografije prvopričesnika i rekao kao što orao nosi ptiće, tako i naši roditelji nose nas, o nama brinu, brane nas, čuvaju nas, osim za tjelesnu, naši roditelji brinu i za našu duhovnu hranu, zato ćemo danas prvi puta primiti Tijelo Kristovo u prvoj svetoj pričesti. A anđeli koje nam je Bog darovao će sve nas čuvati na svim putovima našim. Za kraj propovijedi djeca, a uz njih i odrasli su molili molitvu Anđele čuvaru mili. Nakon propovijedi na plamenu Uskrsne svijeće prvopričesnici su zapalili svijeće i obnovili svoja krsna obećanja, zatim su prinijeli darove na oltar, nakon čega su po prvi puta pristupili stolu Gospodnjem blagovati Tijelo Kristovo.
Pater Josip je na kraju čestitao prvopričesnicima i njihovim roditeljima uz želje da ih ovaj događaj učvrsti u vjeri. Zahvalio se roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima i svima koji su doprinijeli ljepoti ovog slavlja.
s. Dragana Tomić
Foto: Kuprešak