#JubilejHIP #ZnanstvenoStrucniSkup …

objavljeno u: Vijesti | 0

#JubilejHIP #ZnanstvenoStrucniSkup
#HrvatiUAmerici

Nakon povijesnoga dijela našega Znanstveno-stručnoga skupa, u utorak, 25. travnja popodne, s početkom u 15.30 započinju u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta predavanja koja će po regijama prikazati razvoj, stanje i izazove s kojima se susreću hrvatski katolici u iseljeništvu. Prva tri predavanja u tome dijelu odnose se na Sjedinjene Američke Države (predavač: dr. don Mate Bižaca, donedavni delagat Hrvatske inozemne pastve za SAD), na Kanadu (predavač: mons. Ivan Iko Vukšić, delegat HIP-a za Kanadu) i na Južnu u Ameriku (predavač: mons. Drago Balvanović, delagat HIP-a za Južnu Ameriku).
U Sjedinjenim Američkim Državama djeluje 17 hrvatskih katoličkih župa i misija te nekoliko misijskih postaja, o kojima pastoralno skrbi upravo don Mate Bižaca.
U Kanadi djeluje također 17 hrvatskih katoličkih župa, misija i središta, dok je pastoralna skrb za naše iseljenike u Južnoj Americi svedena na misije u Limi i Buenos Aeresu, dok se samo povremeno skrbi i za one u drugim južnoameričkim zemljama (npr. Čile i Bolivija).
Dođite i poslušajte kako žive naši iseljenici u obje Amerike!