#JubilejHIP #VladimirStanković #drTomislavAnić …

objavljeno u: Vijesti | 0

#JubilejHIP #VladimirStanković #drTomislavAnić
#ZnanstvenoStrucniSkup

Nakon smrti vlč. Vladimira Vincea, službu Ravnatelja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preuzeo je mons. Vladimir Stanković, koji je obilježio velik dio 50 godina djelovanja organizirane pastoralne skrbi među iseljenicima, budući da je službu Ravnatelja obnašao puna tri desetljeća. U toj službi na osobit način je surađivao i sa zagrebačkim nadbiskupom i kardinalom blagopokojnim Franjom Kuharićem. Često su zajedno pohađali brojne hrvatske Misije i Župe diljem svijeta.

Srijeda, 18. lipnja 1969. (iz dnevnika mons. Stankovića):
“Oko 11 sati naziva me telefonom kod sv. Blaža pomoćni zagrebački biskup Franjo Kuharić i traži da odmah dođem u Nadbiskupski dvor, gdje se održavalo plenarno zasjedanje Biskupske konferencije. Primio me je u zelenom salonu gdje mi je propćio odluku svih biskupa da, godinu dana nakon tragične pogibije dr. Vladimira Vincea, preuzmem službu ravnatelja hrvatske inozemne pastve i da drugi dan Konferenciji dostavim svoj pismeni pristanak. Moja je rekacija bila negativna. Međutim, navratio sam u uredništvo Glasa koncila gdje su mi don Živko Kustić i drugi savjetovali da tu službu prihvatim. Navečer, poslije 20 sati, iz samostana Šibenskih franjevki na Pantovčaku poziva me biskup Arnerić da odmah dođem k njemu. Tamo nalazim prof. Tomislava Šagi Bunića, koji me, zajedno s biskupom, nagovara da prihvatim odluku hrvatskog episkopata. Nakon višesatne diskusije, ja popuštam i zajedno s njima sastavljam svoj pozitivni odgovor koji sutradan predajem biskupu Kuhariću. Biskupska konferencija o tome službeno informira vatikansku Kongregaciju za biskupe, koja donosi konačnu odluku.”

Predavanje o Kardinalu Kuhariću i mons. Stankoviću kao promotorima pastoralne skrbi među iseljenicima održat će, u sklopu Znanstveno-stručnoga skupa povodom 50. obljetnice Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, doc. dr. Tomislav Anić, profesor odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u utorak, 25. travnja s početkom u 12.15 sati.