30 godina Hrvatskog pastoralnog vikarijata u Limi …

objavljeno u: Vijesti | 0

30 godina Hrvatskog pastoralnog vikarijata u Limi i 20 godina Župe sv. Leopolda Mandića

Godina Gospodnja 2017. je posebna za župnu zajednicu peruansko-hrvatskog centra sv. Leopolda Mandića u Limi. Na poseban način daljnjom i bližom pripravom cijela zajednica pripremala se za ove posebne obljetnice koje smo ovih dana proslavili.
Cijelu godinu zajednica se pripremala kroz devetnice i zavjetne dane sv. Leopoldu, ali i kroz bližu proslavu kroz devetnicu Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije, kada je i održano središnje Misno slavlje uz obilježavanje ovih obljetnica. Svaki dan devetnice pripremili su članovi druge redovničke zajednice ili nekog od pokreta te animirali liturgijsko pjevanje.
Devetnici su prethodili također koncerti duhovne glazbe svake nedjelje u večernjim satima i duhovne obnove za sve župne skupine tijekom listopada, a koje su predvodili i propovijedali biskupi i svećenici grada Lime.
Ove godine smo također imali radost da nas je posjetio jedan od naših biskupa. Na poziv župnika mons. Drage Balvanovića, posjetio nas je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini u pratnji vlč. Marijana Stojanovića, vojnog kapelana i župnika u župi Budžak u Banja Luci. 5. prosinca u večernjim satima dočekali smo ih u zračnoj luci u Limi.
6. prosinca biskup je posjetio svetište svete Ruže Limske i značajnije crkve i institucije Crkve u Limi, a u večernjim satima i Hrvatski klub „Dubrovnik“.
Noć prije same proslave, 7. prosinca u večernjim satima imali smo procesiju s likom Marije Pomoćnice kršćana te smo nakon procesije kip postavili u jednom od obližnjih parkova na uspomenu i na trajni spomen ove obljetnice.
8. prosinca je bilo jako svečano, svetkovina i radosni dan. U jutarnjim satima, mons. Vukšić je predslavio misno slavlje u generalnoj kući sestara „Canonesas de la Cruz“ gdje je bila obnova redovničkih zavjeta. Tamo se je susreo sa časnom majkom s. Sarom Merino Trelles i sa sestrama generalne uprave i čestitao sestrama juniorkama na obnovi zavjeta i njihovom svjedočenju. Sestre na poseban način pomažu u pastoralnom djelovanju župe i vikarije na čemu smo im posebno zahvalni.
Svečana sveta Misa na svetkovinu Bezgrješnog Začeća bila je u podne, a predslavio ju je također biskup Tomo Vukšić, dok su u koncelebraciji bili: biskup mons. Juan Carlos Vera Plasencia, vojni ordinarij u Peruu, župnik i vikar za hrvatske katolike mons. Drago Balvanović, delegat za Hrvate u SAD-a i župnik u New Yorku fra Nikola Pašalić, mons. Rafael Rétegui, župnik svetišta Gospe od Guadalupea u Limi, vojni kapelan vlč. Marijan Stojanović, vikar Marko Jukić i kombonijanac misionar p. Graciadio. Također su na svetoj Misi bili prisutni gradonačelnik gosp. Marco Alvarez sa suprugom Teresom, predsjednik Zajednice Hrvata „Dubrovnik“ gosp. general Zdenko Teply sa suprugom Lucianom, bivša ministrica i gradonačelnica s hrvatskim korijenima gđa. Luisa María Cuculiza Torre, mnogi uglednici iz društveno-političkog i kulturnog života, predstavnici sirotišta iz Ponte Piedre, iz drugih zajednica koje pomažemo i mnogi dobročinitelji naše zajednice i onih kojima smo i sami dobročinitelji.
U svečanoj procesiji biskupi, svećenici, ministranti i župljani u peruanskim i hrvatskim narodnim nošnjama ušli su u crkvu sv. Leopolda. Misno slavlje uzveličali su svojim pjevanjem i udruženi liturgijski zborovi župe i vikarije zajedno s mladima te se je pjevalo i na španjolskom i na hrvatskom jeziku. Mons. Vukšić je u propovijedi najprije čestitao mons. Balvanoviću i cijeloj zajednici na proslavi godišnjice i istaknuo najvažnije datume iz povijesti naše prisutnosti u ovoj prekrasnoj zemlji. U drugom dijelu svoje propovijedi biskup je protumačio Bezgrješno Začeće kao čudo Božje ljubavi te je lomeći svetopisamska čitanja protumačio poruku svetkovine, da i mi budemo sveti i bezgrješni. U posljednjem dijelu propovijedi biskup je tumačio što je zapravo advent, vrijeme u kojem se nalazimo, i koja je njegova snaga i poruka. Mons. Vukšić nam je naglasio da Isus dolazi u svakom slavlju svete Mise, ali i da će doći na koncu vremena kao milosrdni sudac. Biskup je svoju homiliju zaključio zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Leopolda.
Prije svečanog blagoslova, župnik mons. Balvanović zahvalio je biskupu Vukšiću i biskupu Juanu Carlosu i svim svećenicima na potpori i prisutnosti. Zatim su svoju čestitku uputili vojni ordinarij u Peruu mons. Vera Plasencia i delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u SAD fra Nikola Pašalić. Na koncu svetog Misnog slavlja vikar župni vikar vlč. Marko Jukić pozvao je sve na zaključak devetnice simboličnim puštanjem u nebo krunice načinjene od balona. Također je zahvalio svima na svim molitvama i dobročinstvima te je naglasio da je danas svečan dan i po tome što će mons. Balvanoviću nakon 30 godina rada u Peruu biti svečano uručeno državljanstvo Republike Peru.
Nakon svetog misnog slavlja u župnoj dvorani uslijedio je svečani čin dodjele državljanstva i prisege na sveta Evanđelja i Ustav Perua. Državljanstvo je zbog zasluga mons. Balvanoviću dodijelio i potpisao sam predsjednik Perua, gosp. Pedro Pablo Kuczynski, a odluku o državljanstvu uručili su mu dr. Eduardo Sevilla Echevaria, načelnik ureda za Migracije i Unutrašnje poslove i dr. Roxana Aguila de Petrovic, generalna direktorica Migracija Perua. Nakon svečanog čina i intoniranja himne uslijedilo je druženje i prigodni program kojeg su pripremile sestre s mladima. Također je izveden i poseban program folklora, plesova i pjesama iz Perua.
9. prosinca biskup Vukšić je u pratnji svećenika posjetio hrvatski klub „Santa Clara“ gdje je se susreo s malom grupom naših iseljenika. Od 10. do 12. prosinca biskup Vukšić i vlč. Stojanović posjetili su Cuscu, a 13. prosinca boravili su u Limi posjetivši značajnije turističke znamenitosti grada Lime i Callaoa.
Zahvalni Bogu na ovoj divnoj obljetnici i na svemu blagoslovu kojeg smo primili idemo i dalje činiti dobro i biti na ponos mjesne Crkve iz koje smo došli i na ponos mjesne Crkve u kojoj djelujemo.

vlč. Marko Jukić, župni vikar