Četrdeseta obljetnica Župe hrvatskih mučenika u …

objavljeno u: Vijesti | 0

Četrdeseta obljetnica Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi

U niz hrvatskih katoličkih župa i misija koje su ovih dana proslavile ili će proslaviti svoje jubileje (Lackawanna i Milwaukee po 100 godina, a Ludwigshafen, Mainz, Calgary i Lima po 50 godina) upisala se u nedjelju, 22. listopada 2017. i Hrvatska katolička župa hrvatskih mučenika u kanadskoj Mississaugi proslavivši svečano 40. obljetnicu djelovanja. Tom prigodom Župu je, umjesto bolešću spriječenoga kardinala Josipa Bozanića, posjetio biskup u miru mons. Juraj Jezerinac te predvodio svečano misno slavlje, na kojemu su uz mnoštvo vjernika sudjelovali i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivan Vukšić, svećenik Torontske nadbiskupije mons. Vid Vlašić, voditelj Hrvatskoga franjevačkog središta u Norvalu fra Marko Puljić i domaćini slavlja župnik vlč. Tomislav Kasić i župni vikar vlč. Nikola Platužić, svećenici Zagrebačke nadbiskupije.
U svojoj propvojedi biskup Jezerinac, podsjetivši na povijesni hod ove Župe, istaknuo je i ulogu domovinske i lokalne Crkve, koje su uočivši pastoralnu potrebu širenja torontske hrvatske župe providjele i imenovale svećenika Ivicu Kecerina za prvoga župnika: “Domovinska Crkva bila je poput dobre majke koja je vodila brigu o vama, šaljući svećenike, da ne izgubite svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo, a mjesna Crkva nam je izašla u susret i otvorila nam je vrata ne samo svojih crkava, nego i svoga srca. Primila nas je kao svoju djecu te joj stoga posebno zahvaljujemo”. Naslanjajući se na naviješteno evanđelje o tome kako treba caru dati carevo, a Bogu Božje, biskup je rekao kako kršćani imaju dvostruko državljanstvo te da su građani neba i zemlje. Istaknuo je pri tome ulogu i značenje bl. kardinala Alojzija Stepinca, koji je znao jasno spojiti, ali kada je potrebno i razlučiti ova dva “državljanstva” te dati prednost nebeskome. Sve sudionike misnoga slavlja, a osobito brojnu djecu i mlade, koji su bili odjeveni u narodne nošnje, potaknuo je na redovito nedjeljno sudjelovanje u slavlju Euharistije, njegovanje molitvenoga života, pažnju prema bolesnicima i starijim osobama te poštovanje prema roditeljima, čuvanje vlastite baštine, a visoko obrazovane je posebno pozvao na umreživanje i rad za boljitak nove i stare Domovine.
Na koncu misnoga slavlja župnik Kasić zahvalio je svima koji su se ugradili u život Župe tijekom proteklih 40 godina, spomenuvši posebno svećenike i časne sestre Služavke Maloga Isusa, koji su služili u Župi, te svima koji su pridonijeli lijepoj proslavi Jubileja. Posebno je pozdravio veleposlanicu Republike Hrvatske u Kanadi Maricu Zoricu Matković i generalnu konzulicu u Mississaugi Andreju Javor, koje su također sudjelovale u slavlju. Glazbeni okvir slavlju dali su župni zbor pod vodstvom Ire Bolka i ujedinjeni crkveni tamburaši pod vodstvom Jeanne Valetić.
Večer prije održan je u dvorani Hrvatske katoličke župe u Oakvilleu svečani župni banket, na kojemu je sudjelovalo 450 osoba, a među njima i torontski pomoćni biskup mons. John Boissonneau, koji je pozdravio prisutne te čestitao obljetnicu poželjevši Župi hrvatskih mučenika napredovanje u ostvarivanju vizije pape Franje o župnoj zajednici, kako je opisana u dokumentu Radost Evanđelja.
Jutarnje misno slavlje, kao i propovijed na uočnici, predvodio je ravnatelj Markić, čestitavši obljetnicu i poželjevši Župi hrvatskih mučenika plodan nastavak djelovanja u mreži Hrvatske inozemne pastve koja broji ukupno 187 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica širom svijeta.
Župu hrvatskih mučenika osnovao je 6. prosinca 1977. godine torontski nadbiskup Philip Pocock te imenovao prvoga župnika vlč. Ivicu Kecerina. Gradnju crkve započeo je vlč. Josip Gjuran, tadašnji župnik u Torontu, a crkvu je 6. srpnja 1980. blagoslovio kardinal Franjo Šeper, tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere. Posljednjih jedanaest godina župnikom je bio vlč. Ivica Reparinac, a prošle je nedjelje u tu službu instaliran vlč. Tomislav Kasić.

Tekst: Tomislav Markić
Fotografije: Nikola Platužić