#HrvatskaKatoličkaŽupaMajkeBožjeBistričke sa …

objavljeno u: Vijesti | 0

#HrvatskaKatoličkaŽupaMajkeBožjeBistričke sa sjedištem u Calgaryju slavi 50. obljetnicu utemeljenja.
Župnik ove Župe je vlč. Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.
Središnja proslava održat će se u nedjelju, 15. listopada 2017. u 11 sati, a predvodit će je biskup mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru.
Na ovo slavlje vjernici se pripremaju trodnevnicom koju su predvodili fra Dujo Boban, hrvatski dušobrižnik u Vancouveru, mons. Ivan Vukšić, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi, i dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
Čestitamo od srca!

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryu. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević. Prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. godine. Iste godine je utemeljenja i Hrvatska škola.
Sadašnja crkva je sagrađena 1981. godine za župništva fra Duje Bobana, a kardinal Franjo Šeper je blagoslovio crkvu 2. kolovoza 1981. godine i posvetio je Majci Božjoj Bistričkoj. Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju ima 302 obitelji na župnom popisu. Župnu omotnicu ima 157 obitelji. U Financijskom odboru su 3 osobe i u Crkvenom odboru 13 osoba. U župi djeluje Hrvatska škola, u školskoj godini 2015./2016. upisano je 40 djece, u 3 razreda, a poučava ih 3 učitelja.
Djeca uče vjeronauk, hrvatski jezik, povijest, zemljopis i pjevanje.
U župi djeluje i udruga, koja jednom mjesečno okuplja hrvatske umirovljenike na slavlje svete Mise, a poslije bude i zajedničko druženje u crkvenoj dvorani.