Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica …

objavljeno u: Vijesti | 0

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održao se u Clevelandu, prekrasnom gradu savezne američke države Ohio, od 9. do 12. listopada, a Hrvatska katolička župa Svetoga Pavla, zajedno s njezinim svećenicima vlč. Mirkom Hladnim i vlč. Zvonkom Blaškom, bili su domaćini ovoga susreta, primivši i pogostivši dvadeset dvoje pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Susret je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikole Pašalića, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu.
Nakon dobrodošlice župnika, vlč. Mirka Hladnog, i uvodnih riječi delegata, susret je započeo u ponedjeljak, 9. listopada u dvorani Hrvatske katoličke župe Sv. Pavla, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića. U svojim izlaganjima ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić osvrnuo se na Znanstveno-stručni skup što je o 50. obljetnici Ravnateljstva 25. i 26. travnja ove godine održan u Zagrebu. Ujedno je prikazao aktualno stanje Hrvatske inozemne pastve i izazove s kojima se susreće. Prenio je neke naglaske iz izlaganja održanih na Skupu, osobito one vezane uz perspektivu hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica u iseljeništvu, novi val iseljavanja iz Domovine te mogućnosti korištenja društvenih mreža i novih medija u pastoralu iseljenika.
Vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, održao je također dva izlaganja. U svojim se izlaganjima dotaknuo važnosti teme molitve u Lukinom evanđelju. Evanđelist Luka prikazuje Isusa kao molitelja, ali jednako tako i kao učitelja molitve, koji druge poučava kako moliti. Na pozadini starozavjetnih tekstova, dr. Horvat je protumačio značenje pojedinih zaziva u Lukinoj verziji molitve Očenaša, a nije nedostajala ni diskusija što se razvila nakon predloženih tumačenja.
Fra Tomislav Pek, župnik Hrvatske katoličke župe sv. Nikole Tavelića u Montrealu, kratko se osvrnuo na ovogodišnji Mladifest u Vancouveru, kao i na Mladifest što će se sljedeće godine održati u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Odlučilo se također da će se Mladifest 2019. održati u Montrealu.
Kraj susreta bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, a zadnje poslijepodne bilo je posvećeno razgledavanju Clevelanda. Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u Kanadi, u Torontu, u Župi naše Gospe Kraljice Hrvata od 8. do 11. listopada 2018.

Tekst: vlč. Mladen Horvat
Snimka: vlč. Marko Štefanec