Danas je spomendan sv. Vinka Paulskoga. Svima koji …

objavljeno u: Vijesti | 0

Danas je spomendan sv. Vinka Paulskoga. Svima koji nose njegovo ime neka bude sretan i blagoslovljen imendan, a članovima i članicama Družbi koje je osnovao i nadahnuo od srca čestitamo njegov blagdan!

Iz spisa svetog Vinka Paulskog, prezbitera
(Usp. Dopisivanje, razgovori, isprave, izd. P. Coste, Pariz 1920.-25., izvaci)

Ne smijemo siromahe prosuđivati po izvanjskom držanju i odgoju, niti po njihovoj duševnoj obdarenosti kako se čini da je imaju, jer su oni često oporije (grublje) i neizgrađene naravi. Ako naprotiv siromahe promatrate obasjani svjetlom vjere, uočit ćete da ih prati podjednaka sudbina kao i Sina Božjega, koji je odabrao da bude siromašan. I kad je trpio, premda je gotovo i izgubio obličje čovjeka, postavši poganima lud, a Židovima sablazan – On se njima pokazao kao Navjestitelj blage vijesti siromasima:Posla me da naviještam evanđelje siromasima. To i mi moramo osjetiti u duši i nasljedovati ono što je Krist učinio, to jest brinuti se za siromašne, tješeći ih, pomažući im i preporučujući ih.
Krist htjede da se rodi kao siromašan, siromašne odabra Sebi i učenike, a Sam postade služiteljem siromasima i u toj mjeri dionikom njihova položaja te reče kako će sve što je dobro ili zlo učinjeno siromasima držati kao da je Njemu učinjeno. Bog ljubi siromašne, pa zato voli i one koji njih ljube: jer kad netko nekoga voli, on osjećajem ljubavi obuhvaća i one koji tomu pružaju svjedočanstvo prijateljstva i uslužnosti. Zato se i mi nadamo da će nas Bog ljubiti poradi siromaha. Stoga, posjećujući, nastojmo razumjeti potrebne i siromahe; u toj mjeri suosjećajmo s njima da osjetimo što i Apostol kad kaže: Svima postadoh sve. Zato, ganuti u duhu brigama i bijedom bližnjih, moramo težiti za tim da molimo Boga te ulije u nas osjećaj milosrđa i smilovanja, da time ispuni naša srca i ispunjena ih čuva.
Služenju pak siromasima treba dati prednost pred svime i valja ga bez odlaganja izvršivati. Ako treba u vrijeme molitve odnijeti potrebnomu lijek ili pomoć, mirne duše pođite k njemu, a to što treba obaviti prinesite Bogu kao da ste prisustvovali molitvi. Nek vas ne mori tjeskoba u misli niti pomisao na grijeh zbog toga što ste propustili molitvu poradi služenja siromasima. Ne zanemarujemo naime Boga ako se radi Boga od Njega udaljimo, to jest ako propustimo jedno Božje djelo da bismo na taj način izvršili drugo.
Stoga, kad ostavite molitvu da iziđete u susret nekom siromahu, sjetite se da je to također služba koja se iskazuje Bogu. Ta ljubav je veća od bilo kakvih propisa. Ona je uzvišena gospodarica, pa valja izvršavati što naređuje. Obnovljenim osjećajem duha iskazujmo dakle svoju službu siromasima. Posebno tražimo sve one koji su napušteni i koji prose jer su nam dani kao gospodari i zaštitnici.

https://svjedocanstva.wordpress.com/2017/09/27/25-nkg-srijeda-sv-vinko-paulski-sluzba-citanja/