Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Krčka katedrala

Krčka biskupija ukorijenila je svoju dugu, “koliko i kršćanstvo”, povijesnu i vjersku pripovijest na kvarnerskim nekad širim (kopnenim, primorskim), potom užim (krčkim), a od 1828. godine na svim otočnim prostorima. Nositelj je duhovnih, kulturnih, znanstvenih (Staroslavenska akademija, 1902.) i glagoljaških postignuća.

Krčka katedrala središnje je zdanje Biskupije. To je trobrodna starokršćanska bazilika (V. st.) koja s romaničkom crkvom sv. Kvirina (XII. st.), zaštitnika Biskupije, zvonikom (XVI. st) povrh kojeg bdije anđeo s trubom, kapelom sv. Barbare, ranokršćanskom krstionicom i apsidom (V-VI. st.) čini jedinstven vjerski kompleks. Posvećena je uznesenju blažene Djevice Marije. Podignuta je na većem prostoru na dnu brežuljka na kojem se smjestio grad Krk. Prvi poznati datirani spomen ove katedrale nalazi se u Darovnici biskupa Ivana iz 1186. godine, a moguće je postojanje ove katedrale u ranokršćanskom vremenu.

Današnja katedrala slijed je raznih obnova i dogradnji. Njen unutarnji prostor ispunile su mnogobrojne dragocjenosti. Izdvajuju se velik mramorni oltar, gotički kip Bogorodice s Djetetom, pozlaćena srebrna frankopanska pala s prikazom Madone u Slavi (XV. st.), kameni kapiteli korintskoga tipa i oni urešeni jedinstvenim starokršćanskim simbolom euharistije – pticom koja se hrani ribom, nadgrobne ploče krčkih biskupa, drvena propovjeda-onica (XVII. st.), slike talijanskih majstora (XVI – XVIII. st.). U tijeku ljetnih mjeseci u katedrali se već tradicionalno zbivaju zapažena koncertna događanja.

#LjetouDomovini