Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Svetište Kraljice Mira u Hrasnom

Župa u Hrasnom osnovana je 1761. godine, kada je bila rijetko naseljena i prostorno velika župa sa oko 700 žitelja. Tek 1854. godine dovršeni su župni stan s kapelom koji će služiti održavanju svetih Misa do izgradnje crkve. Do iste godine, župa je bila pod patronatom Gospe od svete Krunice, a od tada je pod patronatom Bezgrješnoga začeća Marijina. Crkva je sagrađena tek 1881. godine, dok je 1935. godine izgrađena nova, današnja crkva.

U dvorištu crkve 1958. sagrađena Gospina špilja u kojoj je povremeno služena sveta Misa kao i pobožnost Gospine krunice. Nastojanje da se župa pretvori u duhovno svetište biskupije uspijeva 1977. kada župa Hrasno postaje biskupijsko svetište Kraljice mira koja se slavi druge nedjelje mjeseca svibnja. Iste godine na vrhu Gradine postavljen je brončani kip Gospe Kraljice mira, rad kipara Ante Starčevića čija uzdignuta ruke simbolizira traženje blagoslova od Boga za svakoga koji joj se utječe. Blagoslovom kipa 8. svibnja 1977. i službeno je otvoreno svetište.

Na 10. obljetnicu svetišta, svetište je posjetio hrvatski kardinal Franjo Kuharić, koji je predvodio misno slavlje i proslavu, uz koncelebraciju tadašnjega nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog Marka Jozinovića, te biskupa Pavla Žanića. Tada je kardinal Kuharić sastavio posvetnu molitvu Kraljici mira, koja se, od tada, moli svake godine pred njezinim kipom na dan proslave. Početkom Domovinskog rata 4. kolovoza 1991. u sklopu svetišta otkriven je spomenik žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno na kojem je uklesan epitaf “Domovino, radi tebe, radi bitka tvog, gdje nam kosti rasute su znade samo Bog”. Dana 8. prosinca 2011., na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, uz misno slavlje koje je predvodio biskup Ratko Perić te sudjelovanje 30 svećenika obilježena je 250. obljetnica župe.

#LjetouDomovini