Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Svetište Gospe Olovske

Svetište Gospe Olovske je marijansko svetište u gradiću Olovu, smještenom 50 km sjeveroistočno od Sarajeva. Prvotni franjevački samostan s crkvom osnovan je u 14. st. i on spada u red najstarijih samostana u Bosni. Prigodom osmanskoga osvojenja Bosne godine 1463., samostan i crkva su pošteđeni razaranja. Od sredine 17. st. katolici u pojačanoj mjeri iseljavaju u prekosavske krajeve. Samostan je zapao u velike dugove zbog raznih nameta i globa, tako da je oko 1670. bio privremeno napušten. Franjevci su za kratko prevladali krizu, ali se u vrijeme Bečkoga rata (1683-99) stanje veoma pogoršalo. Zbog iseljavanja i islamizacije gotovo je nestalo katoličkoga pučanstva u Olovu i okolici. Godine 1687. svi su franjevci, osim gvardijana, napustili samostan, a 1700. definitivno su se preselili u Ilok. U noći 1. na 2. kolovoza 1704. godine samostan i crkva su zapaljeni.

Nakon velikog hodočašća od oko 5000 vjernika godine 1866., sljedeće je godine podignuta drvena crkva. Ona se, međutim, 1913. srušila. Godine 1923. pokrenuta je akcija za podizanje Gospina Svetišta. U prvoj fazi 1930-32. godine crkva je izidana do krova i takva je ostala do 1936., kada je pokrivena. Godine 1938. postavljen je kameni oltar s tabernakulom. U olovskom svetištu nalaze se dvije Gospine slike. Jedna je iz 18. st. s natpisom S. Maria Plumbensis , koja je do 1920. bila kod franjevaca u Iloku, a kasnije na Petrićevcu i u Sarajevu, da bi 1964. bila prenesena u Olovo. Drugu je sliku godine 1954. izradio Gabrijel Jurkić prema opisu negdašnje Olovske Gospe, koja je nestala. Nedaleko od Olova u Bakićima nalaze se ostaci srednjovjekovne crkve.

Povijesno gledajući, olovsko svetište Majke Božje spadalo je među najveća hodočasnička mjesta na Balkanskom poluotoku. Prema jednom zapisu iz 1679. godine, Gospi u Olovo hodočastili su katolici, osim iz Bosne, također i iz Bugarske, Srbije, Albanije i Hrvatske. I u današnje vrijeme olovsko je svetište privlačno hodočasničko mjesto. Mahom se hodočasti na svetkovinu Velike Gospe, a i u drugim prilikama. U svetištu se nedjeljom drži jedna misa, a druga u selu Oćevija.

#LjetouDomovini