Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Gospa Ilačka

Na samom istoku Lijepe Naše, na granici Slavonije i Srijema, uz prugu Vinkovci – Šid, malo je selo Ilača, srijemski Lurd. Drevno je to hodočasničko mjesto u Đakovačkoj biskupiji. Kroz stoljeća su brojni vjernici hodočastili Gospi Ilačkoj, a glavno hodočašće je za blagdan Velike Gospe. Godine 1865. vodeći blago na pašu kolskim putem što je iz Ilače vodio u Nijemce, seljak Petar Lazin opazio je po sredini puta vodu kako teče, iako kiša nije padala. Raskopavši malo sa štapom po mjestu gdje je bilo najviše vode, provro je debeli mlaz vode. Od tada izvor nije presušio.

Iste je večeri, u prvom snu, mladić Đuka Ambrušević vidio Blaženu Djevicu Mariju, s djetetom u ruci, bijelom krunom na glavi i odjevenoj u bijelo i plavo ruho. Rekla mu je kako je novi izvor njezin te da neka ga ogradi, da se na njemu ne bi napajalo blago. Od straha se probudivši, Đuka je kraj kreveta vidio isti onaj Lik iz sna, koji je uskoro nestao. Čvrsto uvjeren u svoj san, ogradio je Gospin izvor, Ilačku vodicu, za koju se uskoro pročulo da su bolesnici, koji su u njoj prali oči i rane, ozdravljali te su počela i prva hodočašća.

Na Malu Gospu iste godine Gospa se nekoliko puta ukazala na izvoru. Ilačka vodica svojim se svojstvima ne ne razlikuje se od obične vode stoga se sva ozdravljenja pripisuju Gospinu zagovoru. Godinu dana nakon ukazanja, 1866., izgrađena je manja kapelica, ali je već sljedeće godine započeto s gradnjom veće crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Od tada je Ilača mjesto hodočašća i ujedinjenja u vjeri tisuća Hrvata, Rusina, Nijemaca i Mađara koji žive na tom području. Nažalost, niti ovaj simbol hrvatske vjere i štovanja Blažene Djevice Marije nije bio pošteđen ratnih razaranja,. 24. rujna 1991. g. crkva Gospe Ilačke srušena je tenkovima. Nakon teških godina prognanstva osvanuo je dan povratka, župski život se normalizirao, a hodočašća su opet oživjela.

Oj Ilačo, ni po čemu znana,
Od Boga si višnjeg odabrana!
Ilačka je Djeva
Dika cijelog Srijema.

#LjetouDomovini