Ljeto u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Ljeto u Domovini: Učka

Park Prirode Učka se nalazi u planinskom masivu Učke u Hrvatskoj, u blizini grada Rijeke i obuhvaća površinu od 160 četvornih kilometara. Park prirode je proglašen zaštićenim područjem 1999. godine. Blizina mora pogoduje specifičnoj klimi i bujnoj vegetaciji do vršnih predjela. Mnoge zaštićene i rijetke životinjske i biljne vrste se stoga mogu naći u rezervatu.

Mnogo je poznatih atrakcija Učke. Prvo je Vojak, stjenoviti greben najvišeg vrha Učke, gdje se sa stare kule, izgrađene početkom prošlog stoljeća, pruža veličanstven pogled na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju. Postavljeni teleskopi pružaju još bolji pogled na okolne krajolike. U neposrednoj blizini nalazi se i uzletište za slobodno letenje ovjesnim jedrilicama i padobranskim jedrima. Druga je točka klanac Vela draga, prirodni fenomen, klesan tijekom dugog geološkog razdoblja potresima, vjetrovima, suncem i vodom, danas je zaštićen u kategoriji geomorfološki spomenik prirode.

Treći je Zagrad – Kožljak, kaštel mističnog izgleda koji još i danas skriva tajne iz vremena u kojem je bio naseljen, zatim kanjon Mošćeničke Drage, jedna od najljepših bujičnih dolina, sa svojim strmim, duboko usječenim stjenovitim stranama i još uvijek obrađenim terasama iznad kojih dominira Učka. Valja spomenuti i Brajkov vrh u čijem je podnožju stalni izvor koji se prelijeva iz jednog korita u drugo, te Veli Planik gdje se s najvišeg vrha sjevernog dijela masiva Učke pruža jedinstven pogled od 360 stupnjeva.

#LjetouDomovini