Hodočašće hrvatskih katoličkih misija iz …

objavljeno u: Vijesti | 0

Hodočašće hrvatskih katoličkih misija iz Austrije u Mariazell

U subotu, 24. lipnja, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, održano je godišnje hodočašće hrvatskih katoličkih misija iz Austrije, na kojemu su sa svojim svećenicima i časnim sestrama sudjelovali vjernici iz misija u Beču, Grazu, Salzburgu, Linzu i Sankt Pöltenu. Hodočasnicima, kojih je bilo preko pet stotina, pridružili su se hrvatski katolici i iz drugih dijelova Austrije, posebno iz Gradišća, odakle su došle časne sestre Služavke Maloga Isusa, kao i Tamburica Vlahija iz Bandola, koji su glazbeno oblikovali Misno slavlje. Na hodočašću je sudjelovala i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković.
Sve okupljene na početku je pozdravio superior p. Michael Staberl, a zatim i organizator hodočašća, delegat hrvatske inozemne pastve za Austriju fra Ilija Mijatović, voditelj HKM Sankt Pölten.
Misu je na milosnom oltaru bazilike predvodio dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. U homiliji je na temelju evanđeoskih ulomaka prikazao život i djelovanje sv. Ivana Krstitelja, koji je baš kao i blažena Djevica Marija, cijeli svoj život stavio u službu Isusu i njegovoj poruci. Nazočne je po Ivanovom primjeru potaknuo prepoznati u vlastitim životima potrebu obraćenja, svjedočenja i križa koji čini da naša vjera postaje zrelija i po kojemu bivamo spašeni.
Hodočasničko zajedništvo nastavljeno je uz okrjepu, koju je priredilo Hrvatsko kulturno društvo iz Linza.
Na završetku hodočasnici su se uspeli na Kalvariju u Mariazellu te putem zajednički izmolili križni put prema tekstu fra Zvjezdana Linića.
Svi sudionici složni su u namjeri da i sljedeće godine zajedno hodočaste u Mariazell te tako ovo njihovo okupljanje posljednje lipanjske subote postane tradicionalno.

Foto: cross-press.net