“Hrvatska katolička misija Mannheim osnovana je …

objavljeno u: Vijesti | 0

“Hrvatska katolička misija Mannheim osnovana je 1971. godine. Prije njezina osamostaljenja u Mannheim su dolazili pastoralno djelovati svećenici iz Ludwigshafena i Karlsruhea. U HKM Mannheim djelovali su svećenici Sarajevske nadbiskupije mons. dr. Anto Lutter (1971.-1989.), vlč. Vinko Radić (1989.-2010.), vlč. Anto Perić (2010.-2011.), a od 2011. misiju vodi vlč. Robert Ružić.

HKM Mosbach je od njezina utemeljenja (1972.) do svoje smrti 2004. vodio svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Dragan Čuturić. Nakon njegove smrti pastoralnu skrb u Mosbachu i Heidelbergu preuzeli su svećenici iz HKM Mannheim, tako da danas u Mannheimu, Mosbachu i Heidelbergu djeluje jedinstvena HKM Mannheim-Mosbach sa sjedištem u Mannheimu.

Misna se slavlja nedjeljom slave u crkvi sv. Alberta u Heidelbergu, u crkvi Duha Svetoga u Mannheimu i u crkvi sv. Josipa ili u crkvi sv. Julijane u Mosbachu. U misijskoj se kapeli bl. Ivana Merza (u sklopu misijskih prostorija) u Mannheimu svakoga dana slavi misa i moli krunica. Zaštitnik HKM Mannheim-Mosbach je bl. Ivan Merz. Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom je svakog četvrtka u kapelici bl. Ivana Merza, u crkvama u Mosbachu, Mannheimu i Heidelbergu svake prve nedjelje u mjesecu.”

Misija ima i svoju stranicu:
http://hkm-mannheim.de

#Predstavljamo

Preuzeto iz knjige “Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj” dr. Adolfa Polegubića.