#SimpozijOEuropskojMladeži #CCEE …

objavljeno u: Vijesti | 0

#SimpozijOEuropskojMladeži #CCEE
#NadbiskupĐuroHranić #BiskupPeroSudar

Izaslanstva HBK i BK BiH sudjelovala u radu simpozija o europskoj mladeži u Barceloni

Barcelona, (IKA/KTA) – Predsjednik Odsjeka za katehizaciju u Vijeću europskih biskupskih konferencija (CCEE), te predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK prof. dr. Ivica Pažin, voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić i povjerenik za duhovna zvanja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji don Jure Bjeliš sudjelovali su od 28. ožujka do 31. ožujka u Barceloni na simpoziju o praćenju mladih na njihovom putu slobodnog odgovora na Kristov poziv. Vrhbosanski pomoćni biskup i predsjednik Pedagoškog vijeća Katoličkih „Škola za Europu” u BiH mons. Pero Sudar, ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda BK BiH Tomislav Mlakić i Šimo Maršić, uime Odbora za mlade koji djeluje unutar Vijeća za laike BK BiH sudjelovali su također na tome simpoziju.
Simpozij je organiziralo Vijeće europskih biskupijskih konferencija u prostorima barcelonske bogoslovije, a s ciljem pripreme za najavljenu Sinodu o mladima koja će se održati u listopadu 2018. godine. Na susretu se okupilo 275 nacionalnih delegata odgovornih za sveučilišni pastoral, katoličko školstvo, katehezu, pastoral zvanja i pastoral mladih. Simpozij je bio mjesto susreta, molitve, razmjene iskustava u praćenju mladih iz različitih sektora, zajedničkog promišljanja i osluškivanja mladih. Tema susreta bio je događaj susreta učenika s Uskrslim Isusom na putu u Emaus koji je sudionicima simpozija poslužio kao temelj promišljanja o praćenju mladih u njihovom odrastanju. Euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji (Sagrada Familia), predvodio je predsjednik Vijeća europskih biskupijskih konferencija kardinal Agnelo Bagnasco.
Posljednji dan simpozija Jutarnju molitvu i misu predvodio je barcelonski nadbiskup Juan Jose Omella, koji je zahvalio sudionicima simpozija na njihovom radu i pozvao ih da slijede model Emausa u praćenju mladih ljudi, osluškujući mlade ljude i preporučujući im slijediti Krista u njihovu životu. Kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Biskupske sinode, sudionicima je govorio o sinodskom putu koji uključuje Pripremni dokument koji je već objavljen i u kojem se nalazi upitnik koji je upućen cijeloj Crkvi. Radni dokument (instrumentum laboris) Biskupske sinode bit će sastavljen nakon što pristignu odgovori, prijedlozi i sugestije iz cijeloga svijeta, te će biti dan sinodskim ocima na promišljanje i raspravu. Zaključne riječi simpozija bile su povjerene predsjedniku Vijeća europskih biskupijskih konferencija kardinalu Bagnascu koji je istaknuo važnost odgojitelja u današnjem društvenom kontekstu, u kojem odgojitelj mora biti zagledan u Isusa, jedinog i pravog Učitelja. Kardinal Bagnasco zaključio je riječima upućenim mladima: „Gledamo na generaciju mladih s velikim povjerenjem i ljubavlju; na nama je biti danas evangelizatori, uvjereni da to danas znači poučiti ljude umjetnosti življenja! Providnost nam je dala ovo vrijeme koje je nam se ponekad čini zahtjevnim, prihvatimo ga s povjerenjem i ljubavlju… Da, želimo ga dobro živjeti mijenjajući sebe i pomažući drugima”.
Izvor: www.ika.hr