#JubilejHIPa …

objavljeno u: Vijesti | 0

#JubilejHIPa
U zgradi Hrvatske biskupske konferencije održan je danas treći sastanak Organizacijskog i programskog odbora Znanstveno-stručnog skupa što će se 25. i 26. travnja ove godine održati u Zagrebu prigodom 50. obljetnice djelovanja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
Sastankom je predsjedao mons. dr. Pero Sudar, predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, a uz ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, koji je izvijestio o poduzetim koracima pripreme, sudjelovali su predstavnici suorganizatora Skupa doc. dr. Mario Bara u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. Daniel Patafta, umjesto odsutnog prof. dr. Slavka Sliškovića, u ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Pavo Jurišić u ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te doc. dr. Rebeka Mesarić Žabčić s Instituta za migracije i Antonio Stanešić, projektni suradnik Ravnateljstva.
Na znanstveno-stručnom skupu, koji počinje u utorak, 25. travnja u 9.30 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, bit će riječi o povijesnom kontekstu nastanka i djelovanja Ravnateljstva, zatim o aktualnom stanju hrvatske inozemne pastve po regijama te o teološko-pastoralnim izazovima i perspektivi dušobrižništva za hrvatske katolike u iseljeništvu.
Skup će završiti zahvalnim misnim slavljem za 50 godina organizirane hrvatske inozemne pastve. Misu će u zagrebačkoj prvostolnici u srijedu, 26. travnja u 19 sati predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz sudjelovanje hrvatskih biskupa, redovničkih poglavara, kao i svećenika koji su služili ili služe u hrvatskoj inozemnoj pastvi.