Proslava Stepinčeva u Göteborgu

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz inozemstva | 0

Hrvatska katolička misija bl. Alojzija Stepinca sa sjedištem u švedskom Göteborgu proslavila je 11. i 12 veljače blagdan svojega zaštitnika. Tom prigodom misiju je posjetio te predvodio misna slavlja dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Proslava je započela u filijalama Misije u Trollhättanu i Boråsu, a završila svečanom Euharistijom u sjedištu Misije u Göteborgu u nedjelju, 12. veljače u 16 sati, uz sudjelovanje brojnih vjernika.


U sva je tri slavlja uveo voditelj Misije Mladen Vuk, svećenik Varaždinske biskupije, a predvoditelj slavlja Markić je nazočne u propovijedi upoznao s likom i djelom bl. Alojzija Stepinca u kontekstu onoga vremena, ali i njegovim porukama koje su vrlo aktualne i danas. Naglasio je kako je bl. Alojzije snagu za svoje svjedočenje crpio iz dubine svete vjere, koja ga je potakla i osnažila da digne svoj glas u zaštitu progonjenih, bez obzira na teške posljedice po svoj život.


Sva tri misna slavlja, na kojima je sudjelovalo ukupno oko 600 vjernika, pratili su misijski i filijalni zborovi, a skladu liturgije pridonijeli su i ministranti. Nakon Euharistija na svim je mjestima upriličeno bratsko druženje s vjernicima, među kojima se ističu tri skupine: prva, onih iseljenika koji su i prije pedeset godina stigli u Švedsku, zatim velika skupina hrvatskih iseljenika pristiglih u vihoru Domovinskoga rata i neposredno nakon njega te treća, sve brojnija skupina iseljenika, koji još uvijek pristižu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi oni, uz utjehu i snagu vjere, u hrvatskoj katoličkoj misiji pronalaze i komadić Domovine.