Predstavljamo: Augsburg

objavljeno u: Misije, Predstavljamo | 0

S današnjim danom započinjemo s novim nizom objava, u kojima ćemo predstavljati hrvatske katoličke misije, zajednice i župe diljem svijeta. Započinjemo s Njemačkom, koja ima najviše naših misija i zajednica u odnosu na sve druge zemlje, sa HKM Augsburg.

“Hrvatska katolička misija Augsburg službeno je osnovana 1. svibnja 1970. godine, a broji oko 5000 vjernika. Ona je mjesto vjerskoga, kulturnog i nacionalnog okupljanja Hrvata na tom području. Prije osnutka HKM Augsburg jednom mjesečno je svećenik iz Münchena slavio misu na hrvatskom jeziku u Augsburgu. S obzirom da se iz mjeseca u mjesec povećavao broj hrvatskih vjernika, osnovana je misija Augsburg. (…) Od 1970. godine do danas misiju su vodili: o. Globan (1970.-1984.), fra Stipe Biško (1984.-1985.), fra Stanko Banožić (1986.-1999.), fra Ivan Prusina (1999.-2005.), fra Ante Pranjić (2005.-2009.), a misiju od 2009. vodi fra Ivan Čilić. U misiji su kao dušobrižnici djelovali: vlč. Anto Jelić, fra Ljubo Čutura kao đakon, fra Mirko Bagarić, fra Ivan Prusina, fra Robert Crnogorac i dr. fra Ivan Leutar.

Danas se misa u misiji slavi u Augsburgu, Meitingenu, Landsbergu, Stettenhofenu, Aichachu, Söckingu, Penzbergu, Murnauu i Weilheimu. (…) I danas se u misiji radi s djecom i mladima. Uz vjeronauk, redovito se održavaju i probe pjevanja i folklora. Djeca i mladi se pripremaju za sakramente pričesti i krizme, a zaručnici za sakrament ženidbe. Tu su i duhovne obnove, predavanja i razna slavlja, poglavito za Majčin dan i Nikolinje. Hrvati zajedno s drugim vjernicima u Augsburgu sudjeluju u Tijelovskoj procesiji, od kojih mnogi i u hrvatskim narodnim nošnjama. Aktivna je i ministrantska skupina u kojoj je tridesetak članova.”

Preuzeto iz knjige “Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj” dr. Adolfa Polegubića.

Aktivni su i na Facebooku, a u izradi je i nova web-stranica.