“Mnoga putovanja, jedna obitelj” …

objavljeno u: Vijesti | 0

“Mnoga putovanja, jedna obitelj”

Crkva u SAD-u već gotovo pedeset godina obilježava Nacionalni tjedan selilaštva

Washington, (IKA) – Katolička Crkva u Sjedinjenim Američkim Državama već gotovo pedeset godina od 7. do 13. siječnja obilježava Nacionalni tjedan selilaštva. Biskupska konferencija SAD-a ističe da je to prigoda posebno razmatrati uvjete s kojima se suočavaju selioci, uključivši useljenike, izbjeglice, djecu kao i žrtve trgovine ljudima.
Američki biskupi ove su godine odabrali temu „Mnoga putovanja, jedna obitelj” kojom žele istaknuti da je selilaštvo zajedničko svim obiteljima, budući da svaka od njih u nekom trenutku svoga postojanja, bilo u dalekoj prošlosti ili nedavno, ima priču o tome.
Predsjednik BK SAD kardinal Daniel DiNardo osvrnuo se na brojne promjene koje su se događale u tijeku proteklih pet desetljeća u kojima se Tjedan obilježava, istaknuvši kako je ipak i ondašnjim i suvremenim migrantima zajednička želja za velikim blagoslovima koje nude mogućnosti u Americi. U poruci u prigodi ovogodišnjega Tjedna kardinal DiNardo naveo je i riječi pape Franje iz poruke za Svjetski dan mira 2018. koju je usredotočio na migrante i izbjeglice, te ističe da oni ne dolaze praznih ruku: „Oni donose svoju hrabrost, vještine, energiju i težnje, kao i blaga vlastite kulture; i na taj način obogaćuju živote naroda koji ih primaju”. Kardinal DiNardo pozvao je katolike da razmišljaju o Papinim riječima kao i primjerima selilaštva iz povijesti vlastitih obitelji.