U četvrtak, 7. prosinca 2017. održani su …

objavljeno u: Vijesti | 0

U četvrtak, 7. prosinca 2017. održani su sprovodni obredi za svećenika Biskupije Cleveland vlč. Mirka Hladnog, koji je preminuo 1. prosinca, a koji je do 3. studenoga ove godine bio župnikom Hrvatske katoličke župe sv. Pavla u Clevelandu. Obredi su započeli misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Pavla u Clevelandu, koju je predvodio biskup Clevelanda mons. Nelson Perez us sudjelovanje biskupa u miru mons. Anthonyja Pille i mons. Rogera Griesa, kao i 18 svećenika. Na sprovodnoj misi bilo je oko 700 vjernika, a propovijedao je aktualni upravitelj Župe sv. Pavla i dugogodišnji suradnik preminuloga svećenika Hladnog vlč. Zvonko Blaško.
U svojoj propovijedi vlč. Blaško je podsjetio na životni i svećenički put pokojnika koji ga je do Celvelanda, gdje je služio od 1984. godine, vodio preko rodnoga Srijema, Đakova, Rima, Beograda, Bora, Niša i Rijeke te je istaknuo mnoge vrline pokojnika, osobito strpljivost u bolesti i patnji, koja ga je još dodatno oplemenila i produhovila. Citirao je i njegove riječi o svećeničkom pozivu: „Čovjek voli svoje zvanje onoliko koliko je spreman za njega žrtvovati“ te njegove oproštajne riječi koje je uputio svome nasljedniku u Clevelandu: „Voli naš hrvatski narod, on treba oca i brata. Nastavi tamo gdje sam ja stao…“.
Poslije sprovodne mise tijelo vlč. Mirka Hladnog ispraćeno je u koloni od stotinjak automobila u Mauzolej sv. Antuna na clevelandskom groblju „All souls“, gdje je sahranjeno.
Izraze sućuti u povodu smrti vlč. Hladnog uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te u ime hrvatskih biskupa nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić.