Hrvatska katolička župa Majke Božje …

objavljeno u: Vijesti | 0

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke sa sjedištem u Calgaryju proslavila je u nedjelju, 15. listopada 50. obljetnicu djelovanja. Misno slavlje u toj svečanoj prigodi predvodio je mons. Juraj Jezerinac, biskup u miru, u zajedništvu s umirovljenim biskupom Calgaryja mons. Frederickom Henryjem, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem, delegatom za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivanom Vukšićem, hrvatskim dušobrižnicima fra Dujom Bobanom iz Vancouvera, vlč. Franjom Višatickim iz Edmontona i fra Mogomirom Kikićem iz Victorije te više svećenika koji djeluju u Biskupiji Calgary. Župnik Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, sve je srdačno pozdravio na početku misnoga slavlja, a biskup Jezerinac je u svojoj homiliji istaknuo povezanost i neraskidive veze domovinske Crkve s hrvatskim iseljenicima. Podsjetivši na povijesni hod ove Župe istaknuo je kako je vjera održala i dala snage našim ljudima da se suoče s mnogim izazovima života u tuđini. Oslonivši se na nedjeljna čitanja rekao je kako je “kraljevstvo Božje govor da nas Bog ljubi i želi da budemo svjedoci njegove ljubavi u svijetu” te da je ono “nov odnos među ljudima kao braćom, a s Bogom kao Ocem svih ljudi”. Citirao je i riječi bl. kardinala Alojzija Stepinca upućene iseljenicima: “Ostanite, dragi vjernici, pod svaku cijenu, pa ako treba i uz cijenu života, vjerni Katoličkoj Crkvi, koja ima na čelu Petra, papu za poglavara. Vi ne biste bili dostojni imena svojih otaca kada biste se dali otrgnuti od pećine, na kojoj je Krist sagradio Crkvu svoju” te zaključio: “Nema veće ljubavi i većeg patriotizma prema domovini, nego svuda i svagdje živjeti poštenim životom. Sigurne temelje ne stvaraju ubojice i kradljivci, nego marljivi i pošteni ljudi”.
Poslije Euharistije upriličen je župni banket na kojemu je sudjelovalo 400 župljana i njihovih gostiju. Tu su pročitane čestitke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je bio spriječen osobno predvoditi ovu proslavu, vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Calgaryja mons. Williama McGrattana i biskupa mons. Pere Sudara, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za Hrvatsku inozemnu pastvu. Sudionicima banketa obratili su se i veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković, biskupi Henry i Jezerinac, kao i nacionalni ravnatelj Markić i delegat za Kanadu Vukšić te fra Dujo Boban, koji je 18 godina vodio ovu župnu zajednicu i izgradnju crkve. Na koncu je župnik Vladić svima poimence zahvalio na sudjelovanju te je posebno istaknuo pokrovitelje slavlja, koji su materijalno dali potporu proslavi 50. obljetnice Župe. Djeca iz Hrvatske škole i mladi iz Kolo grupe priredili su lijep program hrvatskih pjesama i plesova, koje su izveli pred oduševljenim gledateljima.
Na ovo slavlje vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su, uz brojno sudjelovanje župljana, predvodili fra Dujo Boban, mons. Ivan Vukšić i dr. Tomislav Markić. Crkveni zbor pod ravnanjem Vlade Crnkovića uzveličao je misna slavlja sva četiri dana.
Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryu. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević, a prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. godine. Iste godine je utemeljenja i Hrvatska škola. Sadašnja crkva je sagrađena 1981. godine za župništva fra Duje Bobana, a kardinal Franjo Šeper je blagoslovio crkvu 2. kolovoza 1981. godine i posvetio je Majci Božjoj Bistričkoj. Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgaryju ima preko 300 obitelji na župnom popisu. Župu od 1996. vodi vlč. Domin Vladić.

Tekst: Tomislav Markić
Slike: Korado Perčić