Rosenheim

objavljeno u: Vijesti | 0

Rosenheim: Oproštaj dosadašnjega i uvođenje novoga župnika

U nedjelju, 1. listopada 2017., u Hrvatskoj katoličkoj župi Rosenheim na Inn-u u Bavarskoj za vrijeme euharistijskog slavlja oprostio se dosadašnji župnik fra Nediljko Norac Kevo, a u službu novog župnika uveden je fra Frano Čugura.
Svečani ulaz i pristup oltaru, u procesiji ministranata, folkloraša i osmorice svećenika na orguljama je popratio jakim tonovima mo. Elmar Ringel, orguljaš župe Krista Kralja. Prije početka svete mise, fra Nediljko je pozdravio sve vjernike na hrvatskom i njemačkom jeziku, te i svećenike pojedinačno.

Novi župnik fra Frano je predvodio ovo slavlje. Propovijedao je Msgr. Dr Aleksander Hoffmann. On je predsjednik odjeljenja za svećenike, voditelje stranih vjerskih zajednica u nadbiskupiji München i Freising. U svojoj propovijedi, naravno na njemačkom jeziku, pozdravio je našu zajednicu i pohvalio. Pozvao nas je da i dalje budemo postojani u ovim turbulentnim vremenima. Jer ovo su vremena gdje se svatko pametan pita: kamo ide ovaj svijet? Preporučio je, da se i dalje skupljamo na ovom mjestu kao zajednica. Zatim se je u ime kardinala Reinharda Marxa, kojeg je on danas zastupao, zahvalio fra Nediljku za službu koju je vršio osam godina, a fra Frani zaželio dobrodošlicu.
Na kraju sv. Mise slijedile su zahvale i dojmovi. Prva je gospođa Mladenka Vorreiter, predsjednica župskog vijeća, na hrvatskom i njemačkom, zahvalila fra Nediljku za njegov rad u ovoj zajednici, a fra Frani zaželjela sretan dolazak. Zatim je dekan grada Rosenheima župnik Sebastian Heindl u ime dekanata zahvalio za dobru suradnju kroz cijelo vrijeme, a Frani zaželio dobrodošlicu. Iza njega je govorio fra Boris Čarić, župnik u Hrvatskoj katoličkoj župi München, u svoje vlastito ime, u ime braće, koji obitavaju na ovom području, u ime provincijala fra Joška Kodžomana, dr. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja za inozemnu pastvu, te don Ivice Komadine, delegata za pastoral u Njemačkoj, zahvalio fra Nediljku i zaželio dobrodošlicu fra Frani.
Na kraju se je fra Nediljko zahvalio vjernicima, a bila je puna crkva Krista Kralja. Rekao je da je punih sedam godina aktivno djelovao u župi. Posljednih devet mjeseci je upravljao sa župom sa „Fernbedinung“, iz daleka. Rekao je, da je osam godina, dio njegovog života, a i njihova, a skupa su ga proveli. Nije to bilo besadržajno vrijeme. To je vrijeme, kad smo skupa Boga hvalili, slavili, svjedočili za njega u ovom svijetu. Što smo više mogli činiti?
To je ono što se od nas traži kao vjernika i na to moramo biti ponosni!
Slavlje je nastavljeno, ali druge vrste, u velikoj župskoj dvorani župe Krista Kralja. Slijedio je zabavni program, kojeg su priredili djeca i odrasli. Pjevalo se je i plesalo. Svi su htjeli dati svoj obol u ovom događaju. Kada je crkveni zbor započeo pjesmu: „Nono, moj dobri nono“ ustao je fra Nediljko, došao na pozornicu, uzeo mikrofon i skupa sa zborom otpjevao tu pjesmu. Svi su pljeskali i ustali na noge. Njih oko tristotine. Ova pjesma je fra Nediljkova „ Lieblingslied“, najdraža pjesma. Na kraju su svi skupa otpjevali pjesmu „ FALA „. Njom se je on zahvalio vjernicima, a vjernici njemu.
Pristupilo se je zatim tjelesnoj okrepi. Jelo se i pilo, razgovaralo, plesalo, pjevalo. A naš sastav sa pozornice je stvarao raspoloženje svojom glazbom. Eto, tako smo se oprostili od fra Nediljka, a prihvatili fra Franu. Neka im bude sretno i Bog u pomoći!

Preuzeto s: http://www.franjevci-split.hr/