KELKHEIM …

objavljeno u: Vijesti | 0

KELKHEIM

Oproštaj dosadašnjeg i uvođenje novog župnika

Svečanim misnim slavljem, u nedjelju 1. listopada, u punoj crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu, u kojoj se Hrvati katolici iz Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus okupljaju na središnje župno misno slavlje, oprostio se dosadašnji župnik fra Marinko Vukman, a u službu novog župnika uveden je fra Ante Marković. Obojica su članovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Misno slavlje predvodio je fra Ante u zajedništvu s fra Marinkom i delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačoj vlč. Ivicom Komadinom. Na misnom slavlju bio je i predstavnik Biskupije Limburg iz Referata za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u toj biskupiji Heribert Schmitt, domaći njemački dekan za područje Main-Taunusa vlč. Klais Waldeck, generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, predstavnici njemačke župe, grada Kelkheima te drugi istaknuti gosti.
Prije misnog slavlja išlo se u ophodu od sakristije, dvorištem ispred crkve te u crkvu. Veliki broj djece i mladih bilo je obučeno u hrvatske narodone nošnje. Sve je na početku pozdravio fra Marinko, kazavši kako se sa zahvalnošću oprašta od te župe nakon sedam godina koliko je u njoj bio župnik te kako odlazi na novu službu u najveću Hrvatsku katoličku župu u svijetu, u München, u kojoj će obnašati službu dušobrižnika.
Propovijedao je delegat vlč. Komadina koji je istaknuo kako Sv. pismo često koristi slike, prispodobe preko kojih želi pokazati Božji plan spasenja. „Posebno Isus u svojim slikama želi pokazati ljepotu kraljevstva Božjega. Jedna od čestih slika kraljevstva Božjega je vinograd Gospodnji. O tome govori i Stari zavjet, ali često i Isus. Isus nas uči kako nisu svi oni koji klimaju Bogu glavom uvijek na pravom putu, kako ima puno onih koji glume pred Bogom dobrotu, a zapravo ne čine ono što bi mogli činiti. Ima i onih koji zastrane, pa se predomisle i imaju mogućnost vratiti se i biti Božji. O toj mogućnosti vraćanja na pravi put, da se mogu obratiti i opet živjeti kako Bog zapovijeda, pune su stranice Sv. pisma. Bog je onaj koji voli pravdu i pravednost. On je dobri Otac, kako nam Isus svjedoči, koji oprašta, nakon našeg kajanja i onda kad odemo zlim putem“, istakuo je kazavši kako smo ponosni kad jedna zajednica kao ta živi u bogatstvu svojih raznih aktivnosti. „Posebno smo radosni da mi koji smo već duže u Njemačkoj velikodušno prihvaćamo one koji nanovo dolaze kako bi osjetili da je ovdje dio domovine, duha Božjega i da je ovdje evanđelje Isusovo. U tom smislu svećenik treba djelovati“, istaknuo je.
Fra Ante je potom započeo molitvu Vjerovanja, koju su nastavili moliti svi vjernici.
Na kraju je pismo zahvale fra Marinku generalnog vikara Biskupije Limburg kanonika Wolfganga Röscha pročitao Heribert Schmitt u kojem se ističe zahvalnost fra Marinku za sve dobro koje je tijekom sedam godina učinio u toj hrvatskoj župi. Ujedno je pročitao i dekret imenovanja fra Ante novim župnikom limburškog biskupa dr. Georga Bätzinga. Heribert Schmitt je i u svoje osobno ime zahvalio fra Marinku, a fra Anti poželio puno uspjeha u daljnjem vođenju župe. Prigodnu riječ uputio je i delegat vlč. Ivica Komadina koji je fra Marinku uputio zahvalu uime Hrvatskoga dušobrižničkoga ureda i svih hrvatskih svećenika i pastoralnih suradnica i suradnika koji djeluju u hrvatskom dušobrižništvu u Njemačkoj i u svoje osobno ime, te je fra Anti poželio Božji blagoslov na novoj službi na koju dolazi s mjesta voditelja Hrvatske katoličke misije Wuppertal. Prigodnu riječ uputio je i dekan Waldeck. Uime župnog vijeća HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus fra Marinku je zahvalio, a fra Anti zaželio puno uspjeha u djelovanju u toj župi predsjednik župnog vijeća Darko Baotić. Na kraju je fra Marinko zahvalio svima na blagoslovljenom vremenu povedenom u toj župi te je svima zahvalio na suradnji. Fra Ante je obećao kako će nastaviti tamo gdje je fra Marinko stao te je pritom zamolio za pomoć cijele župne zajednice.
Misno slavlje uveličao je mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić i orguljskom pratnjom Hrvoja Barnjaka.
Slavlje se nastavilo prigodnim programom u dvorani njemačke župe sv. Dionizija. U programu su nastupila djeca i mladi, a prigodnu riječ uputio je i hrvatski generalni konzul Duvnjak. Program je vodila Kristina Kovačević. Nakon toga nastavljeno je zajedničko druženje uz ručak, razgovor i pjesmu.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić