Hrvatsko hodočašće u Mariastein …

objavljeno u: Vijesti | 0

Hrvatsko hodočašće u Mariastein

U subotu, 30. rujna, održano je 30. tradicionalno hrvatsko hodočašće u tirolski Mariastein. Na hodočašću su bili vjernici iz Salzburga, Tirola, Vorarlberga i južne Bavarske. Misno slavlje predvodio je dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Sve okupljene na početku je pozdravio organizator hodočašća fra Zlatko Špehar, voditelj Hrvatske katoličke misije u Salzburgu, koja se priprema za skoru proslavu 70. obljetnice utemeljenja.
U propovijedi je dr. Markić govorio o nebeskoj majci Mariji kao majci lijepe ljubavi. Istaknuo je njezinu duhovnu ljepotu u začeću svoga sina, njegovom rođenju, njegovoj muci i smrti, ali i u njegovu uskrsnuću.
Budući da je uz svetište u Mariasteinu vezana i leganda o čudesnom povratku kipa u svetište, predvoditelj slavlja potaknuo je i brojne hodočasnike na češće i dulje povratke u svoj zavičaj, kao i na njegovanje kulturnog i nacionalnog identiteta u tuđini.
Hodočašće je završilo klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom i svečanim euharistijskim blagoslovom.
Na hodočašću su sudjelovale hrvatske katoličke misije iz Salzburga, Innsbrucka, Feldkircha, Traunreuta, Rosenheima i filijale u Kufsteinu zajedno sa svojim svećenicima. Svojim pjevanjem i sviranjem hodočašće su ukrasili Prvi tirolski tamburaši, Luka Balvan i Mirko Kapetanović.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg