Jesen u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Jesen u Domovini: Sarajevska katedrala

Katedrala Srca Isusova je stolna crkva Vrhbosanske nadbiskupije i ujedno župna crkva istoimene župe. Nalazi se u sarajevskoj općini Stari Grad, na atraktivnoj lokaciji do koje vode glavne gradske šetnice. Od 1889., kad je blagoslovljena, stožer je duhovnog života katoličkog puka u Sarajevu. Posvećena je Srcu Isusovom. Izgrađena je na inicijativu nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je još 1882., dvije godine prije početka graditeljskih radova, počeo tražiti pogodno mjesto na kojemu će podići katedralnu crkvu.

Projekt je djelo Josipa Vancaša, mađarskog arhitekta koji je inspiraciju za Sarajevsku katedralu pronašao u katedralama Notre Dame u Dijonu i Teyn u Pragu. Ipak, Sarajevska katedrala je sasvim nova i autentična građevina. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, a za freskoslikarstvo je bio zadužen čuveni italijansko-njemački slikar Alexander Maximilian Seitz. U Katedrali Srca Isusova nalazi se grobnica Josipa Štadlera, vrhbosanskog nadbiskupa sa početka 20. stoljeća. Ispred ulaza u crkvu postavljen je spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je 1997. godine posjetio Sarajevo.

Iznad glavnog ulaza ističe se luk i bogato dekorirana rozeta sa dekorativnim staklenim vitrajem, a u sklopu donjeg dijela rozete nalazi se kip Srca Isusova. Iznad glavnih ulaznih vrata nalazi se reljef Presvetog Trojstva. Trg ispred katedrale nosi naziv fra Grge Martića.

#JesenuDomovini