Jesen u Domovini

objavljeno u: Vijesti | 0

Jesen u Domovini: Trebinjska katedrala

Katedrala Rođenja Blažene Djevice Marije (neslužbeno poznata i kao Katedrala Male Gospe) je katedralna crkva Trebinjsko-mrkanske biskupije. Gradnja crkve počinje 1880., koja je dovršena i blagoslovljena 7. lipnja 1884. godine, a sutradan – na Presveto Trojstvo – odvila se vanjska svečanost. Crkva je posvećena Maloj Gospi. Prema urbanističkom izgledu Trebinja, crkva se nalazi u središtu grada na desnoj strani Trebišnjice, opkoljena gradskim parkom i visokim platanima. Godine 1892. godine Trebinjska je biskupija podijeljena u dva dekanata sa sjedištima u Trebinju i Stocu. Prigodom blagoslova novosagrađene crkve papa Leon (Lav) XIII. obdario je crkvu velikom slikom Gospe s Djetetom. Godine 1904. sagrađene se dvije sakristije.

Za vrijeme I. svjetskog rata crkvena se građevina nalazila u trošnom stanju, te su potrebni popravci izvršeni 1917.-1918. godine. Tada su ujedno postavljeni vitraji, darovi uglednih trebinjskih obitelji. Budući da se nije uspjelo izgraditi planirane zvonike (postoji plan iz 1913. dogradnje jednog zvonika tadašnjeg velikog arhitekte Karla Paržika, kao i plan iz 1917. godine dogradnje dvaju zvonika po nacrtu arh. Kocha), mali zvonik pokraj crkve sagrađen je 1928. godine. Na njemu stoji zanimljiv natpis: “Boga slavim, žive zovem, mrtve oplakujem, munje razgonim”.

Godine 1984. trebinjski svećenici s vjernicima, predvođeni apostolskim upraviteljem msgr. Pavlom Žanićem (1980.-1993.), proslavili su Tisućljeće Biskupije. Tom je prigodom obilježena i Stoljetnica župne crkve u Trebinju, posvećene Rođenju Blažene Djevice Marije. Kongregacija za evangelizaciju naroda uz odobrenje Pape Ivana Pavla II. tu je crkvu uzdigla na dostojanstvo katedrale. Godine 1999. godine župni stan je temeljito obnovljen a 2000. crkva i zvonik.

#JesenuDomovini