#HKMMünster …

objavljeno u: Vijesti | 0

#HKMMünster

Oproštaj dosadašnjeg i uvođenje novog voditelja misije

Svečanim misnim slavljem, u nedjelju 24. rujna, u punoj crkvi sv. Klementa u Münsteru, u kojoj se Hrvati katolici iz Hrvatske katoličke misije Münster okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, oprostio se dosadašnji voditelj misije dr. fra Luka Marković, a u službu novog voditelja misije uveden je fra Nikola Matanović. Obojica su članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu. Misno slavlje predvodio je fra Nikola u zajedništvu s dr. fra Lukom, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačoj vlč. Ivicom Komadinom, njemačkim svećenikom dr. vlč. Ludgerom Winnerom i vlč. Oliverom Jerkovićem. Na misi je bio iz referent dušobrižnišva za katolike drugih materinskih Biskupije Münster jezika Franz-Thomas Sonka.
Sve je na početku pozdravio fra Nikola Matanović. Propovijedao je dr. fra Luka Marković, koji je bio voditelj misije više od trideset godina, od 1987. U propovijedi je istaknuo kako za razliku od modernog društva u kojem se vrednuje samo uspješnost u životu, Isusov način govora ide za tim da nas izazove i uputi na drukčije vrijednosti. „Bog nam je darovao život, a dar se prihvaća i tada kad je možda manje vrijedan nego smo u životu zaslužili. Čovjek duguje Bogu zahvalnost što je dobio priliku za život jer je moglo biti i da ga nema. Zahvalnost je važna u svagdanjem ljudskom životu i jedna je od bitnih temelja na kojima se grade dobri obiteljski i međuljudski odnosi. Nezahvalna čovjeka ne voli nitko, jer je nezahvalnost uvijek vezana sa sebičnošću i šteti zajednici“, kazao je fra Luka dodavši kako je bitan susret i razgovor jer se na taj način može reći najbližima što nas muči, ali i ono što nas raduje. „Samo tada kad drugi znaju kako se osjećamo, mogu se radovati ili tugovati zajedno s nama. To je važno za obitelj, za prijatelje, zajednicu i za čitavo društvo. Ako smo u životu samo svoji, onda zapravo nismo ničiji, a to znači da nitko nije niti naš. Gdje ljubav nema mjesta, tu nije ni Bog“, zaključio je.
Na kraju je prigodnu riječ uputio referent Sonka koji je uime biskupa dr. Felixa Genna i u svoje osobno ime zahvalio fra Luki na plodnom djelovanju u toj hrvatskoj misiji, a fra Nikoli je zaželio puno uspjeha u daljnjem vođenju misije. Prigodnu riječ uputio je i delegat vlč. Ivica Komadina koji je fra Luku uputio zahvalu uime Hrvatskoga dušobrižničkoga ureda i svih hrvatskih svećenika i pastoralnih suradnica i suradnika koji djeluju u hrvatskom dušobrižništvu u Njemačkoj i u svoje osobno ime, kazavši kako je fra Luka gotovo četiri desetljeća studirao i djelovao u Münsteru te mu je predao prigodnu dar. Zahvalio je i Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj što je osigurala novog svećenika fra Nikolu, kojemu je poželio dobru suradnju sa svim vjernicima, dušobrižnikom fra Miroslavom Jonjićem, stalnim đaknom Antonom Vrbancem i sa svim članovima pastoralnog vijeća. Predao mu je također prigodni dar. Prigodnu riječ uputio je i dr. vlč. Winner.
Na kraju je svima na sudjelovanju u misnom slavlju i na dugogodišnjoj suradnji zahvalio fra Luka te je sve pozvao na susret nakon misnog slavlja u dvorani njemačke katoličke zajednice Presvetoga Srca Isusova u Münsteru.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić