Papa Franjo susreo se s odgovornima za pastoral …

objavljeno u: Vijesti | 0

Papa Franjo susreo se s odgovornima za pastoral migranata u europskim biskupskim konferencijama

Godišnji susret biskupa i drugih odgovornih za dušobrižništvo migranata u europskim biskupskim konferencijama održava se od 21. do 23. rujna u Rimu u Kući Bonus Pastor i u središtu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Vrhunci susreta bili su audijencija kod pape Franje u petak, 22. rujna prije podne i razgovor s odgovornima u Odjelu “Migranti i izbjeglice” Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, koji djeluje od 1. siječnja ove godine.

Papa Franjo je, podsjetivši na svoju Poruku za sljedeći Svjetski dan selilaca i izbjeglica, u svome obraćanju sudionicima susreta poručio kako selioce i izbjeglice valja primiti, zaštiti, promicati i integrirati te je također potaknuo odgovorne u biskupskim konferencijama da promoviraju i orijentiraju svoje djelovanje prema uputama i dvadeset akcijskih točaka, koje je pripremio Odjel za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Papu Franju je uime svih sudionika susreta pozdravio kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskuspkih konferencija (CCEE), koji je sudjelovao na većem dijelu susreta.

Sam susret započeo je u četvrtak, 21. rujna, čitanjem pisma kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa, koji je u nemogućnosti da kao voditelj Odjela Migranti Komisije Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) Caritas in Veritate osobno predsjeda susretom, sudionike ohrabrio u zauzimanju za migrante i izbjeglice u Europi. Nakon što je prof. Gian Carlo Blangiardo s milanskoga sveučilišta Bicocca predstavio izvješća biskupskih konferencija o području pastorala migranata, predstavnici pojedinih zemalja izvijestili su o aktualnim izazovima s kojima se susreću u prihvatu i integraciji migranata. Predstavnik Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić izvijestio je o broju tražitelja azila u Republici Hrvatskoj, ali i o velikom broju novih hrvatskih iseljenika, koji su u protekle tri godine iselili iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine
Predstavnici Odjela “Migranti i izbjeglice” Dikasterija za cjeloviti razvoj čovjeka pojasnili su viziju, ciljeve i zadaće novoutemeljenoga Odjela, koji se nalazi pod izravnim vodstvom Svetoga Oca.

Susret će završiti u subotu, 23. rujna posjetom rimskom Centru San Saba, kojega vodi talijanska Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) i vodi brigu o tražiteljima azila i osobama koje uživaju međunarodnu zaštitu.