#HKMMünster proslavila 50. obljetnicu postojanja …

objavljeno u: Vijesti | 0

#HKMMünster proslavila 50. obljetnicu postojanja

Obilježavanje 50. obljetnice postojanja hrvatske katoličke misije Münster, čiji je prvi voditelj bio fra Kruno Bekavac, bilo je na Duhove, 4. lipnja 2017. Obilježavanje 50. obljetnice postojanja hrvatskog dušobrižništva u biskupiji Münster slavilo se na Duhove kada prvo čitanje toga dana podsjeća na događaj kada ljudi govore različite jezike ali snagom Duha Svetoga razumiju jedan drugoga.
Današnji voditelj misije je fra Luka Marković (OFM), koji je voditelj misije u Münsteru zadnjih 30 godina, poznao je u Münster hrvatske zajednice iz Herten, Beckum, Reken und Münster na slavlje jubileja. Na području biskupije Münster ukupno živi oko 3000 vjernika hrvatskog porijekla.
Biskup Dieter Geerlings, predstavnik za katolike drugih jezičnih područja, predslavio je euharistijsko slavlje u zajedništvu s fra Lukom Markovićem i fra Krunom Bekavcem koji je bio voditelj misije od 1967. do 1973. godine, prvi dušobrižnik za Hrvate u biskupiji Münster. U crkvi Srca Isusova biskup se u propovijedi osvrnuo na 50 godina postojanja hrvatske zajednice i aktualnost koju hrvatska zajednica može ponuditi zajednicama drugih govornih područja u biskupiji Münster. „Neka mir bude poruka jubileja“ naglasio je o. Biskup jer Duhovi znače mir, razumijevanje drugih, osjećaj zajedničke pripadnosti. To se ne događa svakog dana. Ali to se događa sada i ovdje, jer 50. jubilej i Duhovi slave se na isti dan, rekao je Geerlings. Zahvalio je katolicima hrvatskih korijena za njihovo svjedočanstvo vjere. Za budućnost im je zaželio „da u svojoj hrvatskoj katoličkoj misiji imaju svoju domovinu, upoznavaju svoju vjeru, o svojoj vjeri razmišljaju i zajedno slave svetu misu“.
Nakon svete mise, koja je slavljena na hrvatskom-njemačkom jeziku, slavlje je nastavljeno u obližnjem župnom domu gdje su na programu bili svečani govori, pjevači i hrvatski plesači. Fra Kruno Bekavac u svom je govoru podsjetio na dolazak prvih ‘gastarbeitera’ i kako se počela stvarati hrvatska katolička misija koju je službeno osnovao biskup Heinrich Tenhumberg 1977. godine. Također je naglasio značenje dušobrižnika za katolike drugih govornih područja i u ovo vrijeme, 50 godina nakon početaka. (Bischöfliche Pressestelle Münster)