DUHOVSKO BDJENJE U HKM MITTELBADEN Hrvati u …

objavljeno u: Vijesti | 0

DUHOVSKO BDJENJE U HKM MITTELBADEN Hrvati u Karlsruheu okupili se u molitvi

Foto: HKM Mittelbaden
Tema je bdjenja bila ‘Duh Sveti, pokretačka snaga novoga života’.
Autor: don Vinko Kraljević

Novozavjetni spis, Djela apostolska, pripovijeda o jednom iznimno motiviranom molitvenom skupu. On se zbio nakon Isusova uzašašća u nebo, a prije silaska Duha Svetoga na zemlju. U molitvi su sudjelovali apostolski zbor, Marija, majka Isusova i druge moliteljice i molitelji (1, 12-13.14). Oni su bili u jednoj dvorani i tamo molili dok se nisu obukli ‘u Moć iz visine’ u Duha Svetoga (Lk 24, 49 b).

Mi smo radoznali znati što i kako su oni molili dok se nisu obukli ‘u Moć iz visine’. To bi nam bilo trajno osvježavajuće molitveno nadahnuće (sržni tekstovi Svetoga pisma staroga zavjeta uz očekivani događaj, psalmi, nadahnuta, kreativna molitva).

I jedna zajednica kršćana vjernika, u okviru moliteljica i molitelja velike zajednice sveopće Crkve, je bila okupljena u molitvi uoči povijesnog događaja, izlijevanja Duha Svetoga. Bila je to HKM Mittelbaden, Njemačka. Skup bdjenja je bio 3. lipnja 2017. u gradu Karlsruheu, u crkvi St.Michael. On je bio za sve zajednice ove Misije: Baden-Baden, Bretten, Bruchsal, Eppingen, Gaggenau, Karlsruhe, Kehl, Kirrlach, Offenburg, Pforzheim, Rastatt. Tema je bdjenjskog skupa bila ‘Duh Sveti, pokretačka snaga novoga života’.

Dok se pjevala ulazna pjesma, jedna je skupina mladih nosila u povorci kroz crkvu simbole, znakove odnosive na djelovanje Duha Svetoga: vjetar, plamen, voda, golub, ulje, prst Božji, oblak, sunce. Zatim su uslijedili sadržaji programa izražavani probranim tekstovima Sv. pisma obadvaju zavjeta. Onim tekstovima u kojima se prepoznaje snaga novoga života što ju pokreće Duh Sveti u ljudima i u svijetu. Poruka ovih tekstova i simbola bili su nosivi sadržaj predavanja i meditacija.

Pojedini dijelovi predavanja su bili popraćeni spomenutim simbolima odnosivima na djelovanje Duha Svetoga u našim životima. Mladi su izricali molitvene želje za darove i plodove Duha Svetoga. Jedno vrijeme programa je omogućilo nazočnima prepoznati i svjedočiti svoja iskustva Duhova djelovanja u njima, u drugima, u svijetu. To je omogućilo i potaknulo ‘izvlačenje’ pobudnih i nadonosnih poruka: darova i plodova Duha Svetoga i ostalih jako korisnih ponuda kao nadahnuće za novi život.

U predstavljanju tekstovnih i likovnih sadržaja sudjelovao je veliki broj mladih i odraslih. Za animaciju programa pjevanja pobrinula se skupina HKM Mittelbaden: pastoralni referent gosp. Dominik Spajić, Jacquelin Zadravec, Domagoj Spajić. Voditelj bdjenjskog skupa i ujedno predavač je bio dr. Vinko Kraljević.

Poslije programa u Crkvi proslijedilo je druženje u misijskoj dvorani St. Maria, Bulach – Karlsruhe. Nazočni su snažno doživjeli sadržaje ovog duhovskog bdjenja i iznimno pohvalno su se o njemu izražavali: super, briljantno, to je samo trebalo vidjeti i čuti…

Duše Božji, hvala ti što si ti svima nama, svim ljudima i svemu svijetu stvorenja pokretačka snaga novoga života! Da bismo mi svi to češće iskusili! Ne zaboraviti molitveno bdjeti uz tvoju snagu. Za sve tvoje darove i plodove što im ti daješ rast, tebi svim srcem kazati: hvala!

08.06.2017.

Izvor: http://croexpress.eu/vijest_mobile.php?vijest=12027