#Najava …

objavljeno u: Vijesti | 0

#Najava
Proslava 330. obljetnice izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske

Karlovac, (IKA) – Proslava 330. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, 30. obljetnice uzdignuća crkve svetog Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa, prvo hodočašće hrvatskih branitelja svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske, i središnja proslava Godine svetog Josipa bit će u subotu 10. lipnja u Karlovcu.
Misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnom slavlju prethodi svečani mimohod od Zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu do Nacionalnog svetišta u kojem će sudjelovati Povijesne postrojbe HV, pripadnici oružanih snaga RH, noseći 163 zastave, udovice i obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji, policajci i vatrogasci. Za vrijeme mimohoda na prostoru Nacionalnog svetišta bit će duhovni program kao uvod u misno slavlje.
Na slavlju će biti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te brojni štovatelji svetog Josipa.
Mladi će nazočiti večernjoj misi u 18.30 koju će predvoditi don Damir Stojić, studenski kapelan iz Zagreba i na festivalu mladih na kojemu će nastupiti katolički zborovi i bendovi mladih.
“Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran” – dio je teksta koji na latinskom jeziku stoji u protokolu Hrvatskog sabora a kojim je 10. lipnja 1687. godine sveti Josip izabran za zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, a samim time i suvremene Republike Hrvatske.