Zagreb, 31. svibanj 2017. …

objavljeno u: Vijesti | 0

Zagreb, 31. svibanj 2017.
LIPANJSKI BROJ RADOSNE VIJESTI
Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Gabrijel Jukić s čitateljima je podijelio svoja prva iskustva prve godine misijskog djelovanja u Zambiji
U uvodniku misijskog lista Radosne vijesti za lipanj vlč. Antun Štefan, uočavajući današnji mentalitet i imperativ uspjeha, razmišlja o misionarima koje uopće ne zanimaju rezultati i uspjesi. Njima je jedino važno da Isus raste te prepuštaju da Bog određuje njihovo plodonosno djelovanje: stostruko, šezdesetostruko ili tridesetostruko.

U nizu “U središtu” vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić nastavlja razmišljanja uz Dekret II. vatikanskog sabora “Ad gentes” o misijskoj djelatnosti Crkve.

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Gabrijel Jukić kao misionar djeluje u Zambiji jednu godinu. Podijelio je s čitateljima svoja prva iskustva, osobito doživljaj misnih slavlja koja su isprepletena domaćim običajima. O odgoju i obrazovanju djece i mladih piše s. Lenka Čović, misionarka u Ekvadoru. Kako su milosrdnice sv. Vinka Paulskog pred više od 80 godina došle u Argentinu piše misionarka s. Edita Lukić. Redovnice su započele s podučavanjem djece emigranata, kojih je tamo bilo iz raznih zemalja, a ponajviše iz Hrvatske. S vremenom su razvile rad u školama, bolnicama i staračkim domovima. Danas je u Argentini osam sestara Hrvatica: pet aktivnih, a tri su starije i bolesne. Njihova kronika bilježi: istrošivši se radom na njivi Gospodnjoj, počivaju u miru: 65 sestara Hrvatica, 11 Slovenki i 3 Bugarke.

O svom radu na Kosovu, među ljudima duboke pobožnosti i srdačnog gostoprimstva, piše misionarka s. Miroljuba Anđelić.

Sugovornici novog broja Radosne vijesti su vjeroučenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskoga iz Drniša sa svojom mentoricom s. Klarom Pavlović. Na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi u Topuskom o temi Misijska djelatnost Crkve, osvojili sjajno treće mjesto.

O nakani Apostolata molitve: Da se nacionalne vođe čvrsto zalažu za okončanje trgovine oružjem, koja čini žrtvama tolike nevine ljude, razmišlja don Ivan Štironja.

Rubrika “Vijesti iz Crkve u Hrvata” donosi priloge iz Mostara, Boća, Travnika, Zagreba, Trogira, Vinjana i Šibenika.

Započinje se objavljivati niz članaka u novoj rubrici Životni put jednog misionara o životu sluge Božjega o. Ante Gabrića koji je donosio Isusa svima, a najviše siromašnima i zapostavljenima.

U rubrici “Misijski velikani” vlč. Odilon Singbo predstavio je sv. Ivana Alcobera Figueru i drugove, misionare u Kini u 19. stoljeću. (kta/ika)