U nedjelju su u zagrebačku prvostolnicu …

objavljeno u: Vijesti | 0

U nedjelju su u zagrebačku prvostolnicu hodočastili gradišćanski Hrvati. Evo što je biskup Željezna mons. Egidije Živković rekao u propovijedi:

Ovo je milosni i povijesni dan za nas Gradišćanske Hrvate i za naš hrvatski narod. Po 500 ljeti po prvi put u ovako velikom broju – nas je simbolično 500 hodočasnikov – mi Gradišćanski Hrvati iz trih zemalj – Slovačke, Austrije i Madjarske – i četirih biškupijov – iz Požonske, Željezanske, Jurske i Sambotelske – skupno hodočastimo u našu „Staru Domovinu” Hrvatsku i to u glavni grad Zagreb na grob blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u ovoj prekrasnoj katedrali.
Kada Europa po malo zatvara granice i se države i narodi izoliraju se mi Gradišćanski Hrvati ovim shodišćem otvaramo, dajemo na put i prekoraknemo granice naših država i biškupijov, pokažemo i posvidočimo, da je u globaliziranom i modernom svitu potribna otvorenost, suradnja, povezivanje, medjusobno obogaćenje, pomirenje i dijalog. Došli smo danas na zviranjak -izvor našega hrvatskoga naroda, koga smo mi Gradišćanski Hrvati pred 500 ljeti po bitki na Krbavskom polju morali napustiti, da se ovde spomenemo naših korjenov, hvalimo za naš povijesni hod i pomolimo za naš hrvatski narod, Europu i naš svit. Vi, ki me sada putem televizije i radija gledate i slušate, se sigurno pitate gdo je ov biškup, gdo su Gradišćanski Hrvati, kakov je to čudan stari jezik, i ka je veza s domovinom Hrvatskom?

Više na: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=190426