Prenosimo vijest Katoličke tiskovne agencije …

objavljeno u: Vijesti | 0

Prenosimo vijest Katoličke tiskovne agencije BKBiH o proslavi 50. obljetnice #HKMInnsbruck

HKM INNSBRUCK PROSLAVILA 50 GODINA POSTOJANJA

U poslijepodnevnim satima 6. svibnja 2017. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je Hrvatsku katoličku misiju Innsbruck i susreo se sa voditeljem misije vlč. Mariom Oršolićem. Povod dolaska kardinala Puljića bila je proslava zlatnoga jubileja – 50 godina postojanja te misije. U večernjim satima 6. svibnja u Innsbrucku upriličen je prigodan program na kojemu je nazočio veliki broj župljana te misije. Nazočnima se obratio pored civilnih vlasti grada i kardinal Puljić prigodnom riječi.

U nedjelju, 7. svibnja u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Innsbrucku u prijepodnevnim satima kardinal Puljić predslavio je svečanu Svetu misu povodom zlatnoga jubileja od osnutka HKM Innsbruck.

U svojoj homiliji kardinal Puljić osvrnuo se na tu trajnu povezanost hrvatskoga naroda i katoličke vjere te napomenuo važnost misije koja je uspjela svojim radom sačuvati da se ljudi ne izgube u izazovima koji su bili pred njima po njihovu dolasku. Kardinal Puljić je napomenuo važnost integracije u društvo u koje su došli ali isto tako posvjestio da čovjek nikada ne smije zaboraviti gdje je nikao, od kuda dolazi, gdje su mu korijeni, što mu je sveto i vrijedno. Izrazivši svoju radost što svoje vrjednote prenose i na svoje potomstvo te napomenuo da je prevažno da svoje potomstvo upoznaju sa svojim korijenima. Pozvao je vjernike da ostanu vjerni Kristovoj crkvi, vjerni vjeri i baštini svojih otaca te da vrjednujući i poštujući druge sačuvaju svoje vrjednote. Da je crkva imala osjećaja za potrebe svojih vjernika svjedoči i taj zlatni jubilej 50 godina skrbi za iseljenike koji su morali iz raznih razloga ostaviti svoje domove napomenuo je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise nazočnima se obratio i dr. sc. vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Dr. Tomislav čestitao je zlatni jubilej te napomenuo kako je i Ravnateljstvo nedavno proslavilo 50 godina svoga postojanja i djelovanja. Dr. Markić obratio se vjernicima te ih informirao da u cijelom svijetu ima 187 misija, koje skrbe za duhovne potrebe Hrvata. Uz čestitku dr. Markić poklonio je u ime Ravnateljstva sliku bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Misija u Innsbrucku započela je svoje djelovanje 1967. godine, a prvi svećenik koji je djelovao bio je vlč. Marijan Kopić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Danas ta misija povjerena je vlč. Mariu Oršoliću također svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije.

U zahvalnom govoru župnik vlč. Mario zahvalio se kardinalu Puljiću na njegovoj nazočnosti i predslavljenju Svete mise. Vlč. Mario se prisjetio svih svećenika koji su na bilo koji način povezani bili sa misijom i Innsbrucku od kojih je posebno istaknuo mons. Franju Komaricu, banjolučkog biskupa koji je studirao u Innsbrucku, zatim mons. Antu Ćosića, mons. Tomu Kneževića, mons. Antu Orlovca, vlč. Maria Bernadića, patra Damira Kočiša koji je i nazočio Svetoj misi te mnogih drugih.

Nakon Svete mise upriličen je svečani ručak. (kta/vrhbosanska-nadbiskupija.org)