#VjesnikĐakovačkoOsječkeNadbiskupijeISrijemskeBiskupije …

objavljeno u: Vijesti | 0

#VjesnikĐakovačkoOsječkeNadbiskupijeISrijemskeBiskupije

„Gospa Fatimska“ tema je svibanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije o kojoj se promišlja povodom stote obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi. Urednik dr. Boris Vulić u svom je uvodniku pod naslovom „Novi članci proroštva“ istaknuo: „Ukazanja Blažene Djevice Marije nikad ne donose novi članak vjerovanja Crkve, ali uvijek donose novi članak proroštva za Crkvu.“ „Odgovor neba na posebne potrebe Crkve“ naslov je uvodne riječi nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića.
O temi broja pisali su i: Salvatore M. Perrella, OSM – „Ukazanja u Fatimi sto godina poslije (1917.-2017.); Ivan Kordić – „Kako razumjeti fatimska događanja“; Edvard Punda – „O proročkoj dimenziji fatimskih ukazanja i o fatimskim tajnama kao čuvarima istine o proroštvu“; s. Nela Veronika Gašpar – „Poruka fatimske tajne“; fra Ante Perković – „Gospa Fatimska i ratni župnik“ te Dejan Bubalo – „Štovanje Fatimske Gospe u Tordincima“.
U rubrici Pogled odozdo Davor Vuković piše na temu „Župnik i njegovi župljani“; rubrika Ivice Raguža Bit katolicizma nosi naslov „Sveci i svetost“; đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić pisao je o „Crkvenoj kulturnoj baštini Đakovačko-osječke nadbiskupije“; u Liturgijskim zborovanjima Zvonko Pažin piše na temu „Službe i redovi: ostijarijat“; Robert Farkaš pripremio je propovijedi, Josip Filipović euharistijsko klanjanje u vazmenom vremenu i predstavljanje Župe Preobraženja Gospodinova u Piškorevcima. Dejan Bubalo za Glazbeni prilog izabrao je skladbu „Nad fatimskim nebom“, a u rubrici Podrška obitelji u krizi Nikolina Jurić piše o „Sindromu otuđenja djeteta nakon razvoda“.
Miroslav Čolić kolumnu je naslovio „Vjeronauk i papa Franjo“; Nikolina Nedeljković osmislila je pripremu za sat vjeronauka na temu „Homoseksualnost“; Katehetski prilog Krešimira Bulata nosi naslov „Potvrda, moj osoban odgovor Bogu (A)“, a materijali za Biblijske zajednice „Veliki progoni, Savao progonitelj“. Ivica Čatić obrađuje ulomak Evanđelja po Ivanu – „Isus uskrisuje Lazara (Iv 11)“, a Željko Filajdić predstavio je knjigu Stjepana Maroslavca „Kraljica svih glazbala“.
Informativni dio Vjesnika donosi poruke pape Franje za 54. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja te za 51. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije. Tu si i izvješća: „Susret nadbiskupa i političara…“, „Prva europska konferencija o formaciji i prevenciji“; „Diacovensia u najvišoj kategoriji znanstvenih časopisa“; „Posjet sjemeništaraca i poglavara Međubiskupijskog sjemeništa“; „Beskućnicima osigurane uskrsnice te mogućnost zapošljavanja“, kao i izvješća o korizmenim tribinama te vazmenom trodnevlju i proslavi Uskrsa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji. Omot donosi Uskrsnu pastirsku poruku i čestitku srijemskog biskupa Đure Gašparovića „Ja sam uskrsnuće i život (Iv 11,25)“ i izvješće o sudjelovanju nadbiskupa Hranića i predavanju prof. dr. Ivice Pažina na Državnom stručnom skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova. Tomislav Ćurić prigodno je, uz temu broja, predstavio znakoviti kip Gospe Fatimske koji se nalazi u Župi sv. Josipa radnika u Borovom naselju.

Izvor:
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=69358
http://www.vjesnik.djos.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=40