#PapaFranjo u Egiptu …

objavljeno u: Vijesti | 0

#PapaFranjo u Egiptu

Ne bojte se otvoriti srce svjetlu Uskrsloga; ne bojte se ljubiti sve – i prijatelje i neprijatelje – jer u življenoj ljubavi, krije se snaga i blago onoga koji vjeruje – potaknuo je Papa u propovijedi na misi slavljenoj na Stadionu, u Kairu.
U propovijedi je rekao kako se Isus približava učenicima, idući njihovim putem kako bi spoznali da je on «Put, Istina i Život». Kad pomrča ljudska nada, započinje sjati ona nebeska: «Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu». Kada čovjek dodirne dno svojih promašaja i nesposobnosti; kada sa sebe svuče iluziju da je bolji od drugih, iluziju samodostatnosti, iluziju da je u centru svijeta, tada Bog pruža svoju ruku i njegovu noć pretvara u zoru, žalost u radost; smrt u uskrsnuće, a uzmicanje, u povratak u Jeruzalem, u život i pobjedu križa – kazao je Sveti Otac.
Susret s uskrslim Isusom, promijenio je život dvojice učenika jer taj susret mijenja svaki život, a svaku neplodnost čini plodnom. Isus iščezava pred njihovim očima kako bi nas poučio da ga ne možemo zadržati u njegovoj povijesnoj vidljivosti nego Crkva treba znati i vjerovati da je On živ; da je s njom te nju samu oživljuje u Euharistiji, po Pismima i Sakramentima. Učenici iz Emausa su to shvatili i vratili se u Jeruzalem kako bi s drugima podijelili svoje iskustvo – kazao je Sveti Otac.
Istinska vjera čini da više ljubimo; da smo milosrdniji, iskreniji i ljudskiji. Oživljava srce kako bi ga pobudila na besplatnu ljubav, bez razlika i prednosti; Istinska vjera čini da u drugome ne vidimo neprijatelja kojega treba pobijediti, nego brata kojega treba voljeti, služiti mu i pomoći.
Istinska vjera nas vodi širenju, obrani i življenju kulture susreta, dijaloga, poštovanja i bratstva; Dovodi nas do hrabrosti da oprostimo uvrjeditelju, da palome pružimo ruku; da zaodjenemo gologa, nahranimo gladnoga, posjetimo utamničenoga i pomognemo siroti; da napojimo žednog i u pomoć pritečemo starom i potrebitom – objasnio je Papa.
Što više rastemo u vjeri i spoznaji, više napredujemo u poniznosti i svjesnosti svoje malenosti – rekao je papa Franjo te dodao kako je Bogu mila samo ona vjera koja se ispovijeda životom, a jedini ‘ekstremizam’ koji je vjernicima dopušten, jest ‘ekstremizam ljubavi’. Bilo kakav drugi ekstremizam, ne dolazi od Boga niti mu se sviđa.
Sveti Otac je ohrabrio okupljene vjernike i potaknuo ih da se poput učenika iz Emausa, vrate svom Jeruzalemu, svojoj svakodnevici, puni radosti i odvažnosti vjere. «Ne bojte se otvoriti svoje srce svjetlu Uskrsloga i dopustite mu da promijeni vašu nesigurnost u pozitivnu snagu za vas same i za druge. Ne bojte se sve ljubiti – i prijatelje i neprijatelje – jer u življenoj ljubavi krije se snaga i blago onoga koji vjeruje» – kazao je papa Franjo.
Zaključujući propovijed, Papa poželio da Sveta Obitelj, koja je živjela u Egiptu, prosvijetli srca i blagoslove vjernike i ‘dragi Egipat’ koji je prihvatio propovijedanje svetog Marka i iznjedrio tolike mučenike i svete.