#ZnanstvenoStručniSkup #JubilejHIPa …

objavljeno u: Vijesti | 0

#ZnanstvenoStručniSkup #JubilejHIPa
Kao prigodan završetak prvoga dana našeg Znanstveno-stručnog skupa o 50. obljetnici Ravnateljstva, u utorak, 25. travnja s početkom u 19.30 održat će se Filmska akademija pod nazivom: “HRT u očuvanju identiteta hrvatskih katolika u dijaspori”. Priredit će ju dr. sc. Božo Skoko i Zvonko Božinović.

“Ova filmska akademija je posvećena ulozi HRT-a u praćenju i očuvanju identiteta Hrvata katolika u dijaspori. Dvojica poznavatelja hrvatske dijaspore u teoriji i praksi – dr.sc. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i bivši novinar, te Zvonko Bozinović, dugogodišnji urednik programskih sadržaja Hrvatske televizije posvećenih dijaspori, koji je izvještavao o životu naših iseljenika sa svih kontinenata, kroz dijalošku formu predstavit će vam medijska nastojanja i uspjehe HRT-a na tom području, te prikazati neke od najatraktivnijih reportaža o djelovanju hrvatskih zajednica i katoličkih misija u svijetu.

Tako ćemo imati priliku vidjeti insert iz dokumentarnog filma “Čovjek pod zemljom” iz 2004. o hrvatskim kopačima opala u mjestu Coober Pedy u australskoj pustinji. Ondje naši ljudi žive pod zemljom, a tamo se nalazi i njihova crkva u kojoj se povremeno služi misa na hrvatskom jeziku. Druga reportaža nas vodi na njujorški Manhattan, gdje je HRT pratio obilježavanje stote obljetnice te stare i značajne hrvatske župe. Treća televizijska priča je snimljena u Johannesburgu 1997. i posvećena je jedinoj hrvatskoj crkvi na afričkom kontinentu. Riječ je o isječku iz dokumentarnog filma “Hrvati u Južnoj Africi”. Četvrti filmski ulomak se odnosi na Argentinu i priču o hrvatskom katoličkom centru u Buenos Airesu i fra Josipu Peraniću, koji već trideset godina radi kao misionar u toj latinoameričkoj zemlji. Peta reportaža, koju ćemo imati priliku vidjeti, vodi nas u München, a govori o podizanju spomen obilježja blaženom kardinalu Stepincu povodom 45. obljetnice njegove smrti 2005. godine.”