#PapaFranjo #Kanada …

objavljeno u: Vijesti | 0

#PapaFranjo #Kanada
U Kanadi živi velik broj hrvatskih iseljenika, a papa Franjo je danas, 27. ožujka, primio u audijenciju članove Biskupske konferencije zapadne Kanade, u prigodi njihova pohoda ‘ad limina’. Brojni su društveni izazovi i pastoralni problemi koji se nalaze pred Katoličkom Crkvom u Kanadi, u toj zemlji koja se, u posljednjih nekoliko desetljeća, uvrstila među one u kojima je sekularizacija najviše istaknuta. Osim toga, to je zemlja koju se smatra najnaprednijom što se tiče opravdavanja kontroverznih postupaka koji potiču etička pitanja, kao što su potpomognuta oplodnja i zamjensko majčinstvo, kloniranje ljudi, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, te homoseksualne zajednice.
Na prostoru velikom kao Europa, većinom nenaseljenom, Kanada ima 35 milijuna stanovnika, uz čitav mozaik narodâ raspoređenih na dva kulturalna i jezična područja, englesko i francusko. Više od 40% stanovništva čine kršteni katolici, jednu trećinu protestanti, 2% muslimani, te po 1% židovi, budisti i hinduisti.
Potrebno je stoga veliko zauzimanje kanadskih biskupa, i to u vezi s brojnim otvorenim pitanjima, kako bi evanđeosku poruku ponovno unijeli u srce svakog čovjeka, a ljudsko biće stavili u središte društva. Ustrajno je propovijedanje Crkve o miru u svijetu, o razoružanju, održivom razvoju i očuvanju okoliša, kao i o društvenoj pravednosti, zaštiti domorodačkih naroda, o doseljenicima i izbjeglicama, te o svima koji su isključeni iz društva blagostanja.
Među najbolnijim je problemima pak onaj koji se odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja djece, kojih je bilo u prošlosti, a koje je Crkva u Kanadi priznala tražeći oprost. I na kraju, tu je i plodan ekumenski i međureligijski dijalog, koji je doveo do toga da vjerski vođe govore jednim glasom, posebice u zaštiti načela solidarnosti i suživota narodâ, i to također nedavno, nakon atentata u džamiji u Quebecu, i protiv ograničavajućih migracijskih mjera američkoga predsjednika Trumpa.

Izvor: Radio Vatikan