Predstavljamo: Calgary

objavljeno u: Misije, Predstavljamo | 0

Župnik ove Župe je vlč. Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, a ova će hrvatska katolička župa proslaviti svoju 50. obljetnicu svečanom Euharistijom pod vodstvom kardinala Josipa Bozanića, 15. listopada ove godine. Čestitamo unaprijed!

Predstavljamo Župu prema vlastitim riječima sa župne stranice:

“Hrvatska katolička župa osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryu. Utemeljitelj župe i prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević. Prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. godine. Iste godine je utemeljenja i Hrvatska škola.

Sadašnja crkva je sagrađena 1981. godine za župništva fra Duje Bobana, a kardinal Franjo Šeper je blagoslovio crkvu 2. kolovoza 1981. godine i posvetio je Majci Božjoj Bistričkoj. Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke u Calgary ima 302 obitelji na župnom popisu. Župnu omotnicu ima 157 obitelji. U Financijskom odboru su 3 osobe i u Crkvenom odboru 13 osoba. U župi djeluje Hrvatska škola, u školskoj godini 2015./2016. upisano je 40 djece, u 3 razreda, a uče ih 3 učitelja.
Djeca uče vjeronauk, hrvatski jezik, povijest, zemljovid i pjevanje.

U župi djeluje i udruga Hrvatskih umirovljenika, skupljaju se jedanput na mjesec. Umirovljenici imaju svetu Misu i zajedničko druženje u crkvenoj dvorani. Svaki puta skupi se oko 35 do 40 umirovljenika.”

http://www.cromission.ca/Church_Website/Welcome.html