Znate li da “Branimirov križ”, kojega mnogi imaju …

objavljeno u: Vijesti | 0

Znate li da “Branimirov križ”, kojega mnogi imaju u svojim domovima, potječe još s kamene Višeslavove krstionice?

Branimirov križ sastavni je dio Hrvatskoga zavjetnog križa koji je nastao 1979. godine povodom 1100. godišnjice uspostave veze između pape Ivana VIII. i kneza Branimira, odnosno Svete Stolice i hrvatskoga naroda.

Tom su prigodom, na velikom slavlju u Ninu 2. rujna 1979., hrvatski biskupi na čelu s blagopokojnim zagrebačkim nadbiskupom Franjom Kuharićem i izaslanikom pape, kardinalom Franjom Šeperom, predložili i poželjeli da Branimirov križ uđe u svaku hrvatsku katoličku kuću te da trajno podjeća na jubilarni obnoviteljski program izražen geslom: „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu.”

Višeslavova krstionica naziv je kamene krstionice na kojoj se spominje knez Višeslav, a jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture iz ranoga srednjeg vijeka. Pretpostavlja se da je krstionica prvotno bila u Ninu, u baptisteriju.

Tekst na krstionici, preveden na hrvatski, govori:
„Ovaj izvor naime prima slabe da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani, spasonosno ispovijedajući vječno Trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan u vrijeme kneza Višeslava i to u čast Sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegova štićenika.“